Kártérítést kérnek mezőgazdasági termelők az ukrán import miatt

Dömpingáron érkeztek tavaly az ukrán termények Romániába, ami nagy kárt okozott a hazai gazdáknak, írja az economica.net.

A tavalyi év folyamán hozzávetőleg 200 millió euró kár érte a romániai gazdákat az országba áramló ukrajnai mezőgazdasági termékek miatt, állítják négy ágazati érdekvédelmi szervezet (Pro Agro, LAPAR, UNCSV, APPR Fórum) képviselői. Állításuk szerint az Ukrajna és az Európai Unió közti szabadkereskedelmi megállapodás főleg a búza-, a kukorica-, a napraforgó- és a szójatermesztők, valamint a hús- és a tojástermelők érdekeit sérti.Fotó: Pixabay

Az említett szervezetek az ukrajnai termékek élelmiszerbiztonsági ellenőrzését és monitorozását kérik a kormánytól és azt, hogy azokra ugyanolyan minőségi elvárások vonatkozzanak, mint az uniósokra. Ezen felül sürgetik 200 millió euró kiutalását a hazai termelők és feldolgozók kártalanítására vagy vám kivetését az Ukrajnából érkező gabonára, olajos magvakra, szárnyashúsra, tojásra, tejre és mézre.

A négy szervezet azt állítja, hogy az Ukrajnából érkező áru mennyiségének robbanásszerű növekedése miatt tavaly többszörösére nőttek a hazai gazdák logisztikai és forgalmazási költségei. Ezzel párhuzamosan szállítási gondok léptek fel, mivel a szállítási kapacitás jelentős részét az ukrajnai termékek kötötték le.

Az ukrán gabona tonnánként akár 50 dollárral olcsóbb volt, mint a hazai, ami aláásta utóbbi versenyképességét az exportpiacon, állítják a romániai termelők. Ugyanakkor Románia tavaly 1 millió tonnával kevesebb búzát exportált, mint egy évvel korábban, annak ellenére, hogy Ukrajnából 700 ezer tonna búza és 30 ezer tonna liszt érkezett. Kukoricából kb. 1 millió tonnát importált Románia, tonnánként 60-75 euróval olcsóbban a piaci árnál.

Ukrán repcéből 400 ezer tonnát vásárolt Románia, szintén dömpingáron, tonnánként 70-90 euróval a piaci ár alatt. Az ukrán napraforgó tonnánként 60-100 euróval volt olcsóbb a piaci árnál, panaszkodnak a hazai termelők. Ebből 400 ezer tonna érkezett 2022-ben, míg napraforgóolajból 50 ezer tonna.

„Megértjük Ukrajna nehéz helyzetét, és igyekszünk szolidárisak lenni, de anélkül, hogy tönkretennénk a hazai termelőket, a piacot és a fogyasztókat” – olvasható a kormányhoz benyújtott átiratban. Az aláírók felhívják a figyelmet, hogy az ukrán termékek hasonló gondokat okoznak egy sor más középkelet-európai országban is, a szlovákiai termelők pedig, bár az ország mezőgazdasága jóval kisebb a romániainál, 100 millió euró kártérítést kértek a pozsonyi kormánytól.

Kapcsolódók

Kimaradt?