Aprópénzzel kártalanítja az Európai Bizottság a romániai gazdákat

Mindössze 10,5 millió eurót szán a dömpingáron importált ukrajnai mezőgazdasági termékek okozta veszteségek ellensúlyozására.

Az igényelt 200 millió euró helyett mindössze 10,5 milliót utal ki Romániának az Európai Bizottság (EB) az ukrajnai mezőgazdasági termékek importja által okozott veszteségek enyhítésére. Az EB közleménye szerint Románia, Bulgária és Lengyelország összesen 56,3 millió eurót kap.Fotó: Pexels

A hazai mezőgazdasági termelők négy érdekvédelmi szervezetének számításai szerint a gazdákat mintegy 200 millió eurós kár érte 2022 folyamán. Ennek oka az, hogy az Ukrajnával megkötött szabadkereskedelmi szerződés miatt vámmentesen hatalmas mennyiségű olcsó mezőgazdasági termék, elsősorban gabona érkezett a háború sújtotta országból. Ez lenyomta az árakat, jelentős bevételkiesést okozva a romániai termelőknek. Ugyanakkor az országot elárasztó ukrán búza, kukorica, napraforgó és más termékek lefoglalták a hazai szállítási és tárolási kapacitás jelentős hányadát, ami miatt megnőttek a romániai gazdák költségei.

„A bizottság 29,5 millió euró kiutalását javasolja Lengyelország, 16,75 millió euró Bulgária és 10,5 millió euró Románia számára. A három ország az Európai Uniós támogatást 100 százalékos értékig kiegészíthetik hazai forrásokból” – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Ez azt jelenti, hogy a romániai mezőgazdasági termelők maximum 21 millió eurót kaphatnak az Ukrajnából származó import okozta veszteségek enyhítésére. Ez hozzávetőleg az egytizede az igényelt összegnek.

Kapcsolódók

Kimaradt?