Kukoricatermesztés: a szaktárca szerint 40 ezer hektárt sújt szárazság, a gazdák szerint 500 ezret

A termőterületnek legalább a negyedén pusztult el részben vagy szinte teljesen a termés a csapadékhiány miatt.  

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium adatai szerint kb. 40 ezer hektáron károsította súlyosan az idei kukoricatermést az aszály. A gazdálkodók szerint az aszálykáros termőterület ennél sokkal nagyobb, legalább 500 ezer hektár.Fotó: Borsi Balázs

„Úgy vélem, hogy a szárazság legkevesebb 500 ezer hektáron tette tönkre a kukoricát, míg a búza esetében 300 ezer hektáron. (…) Egy modern technológiát használó, öntözést alkalmazó farmon a termésátlag 5 tonna/hektár lesz, a fele egy normális év mennyiségének” – nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak Nicolae Sitaru, a több mint 2000 hektáron gazdálkodó Elsit tulajdonosa.

A mezőgazdasági tárca jelenleg 243 ezer hektárnyi aszálykáros termőterületről tud. Ennek az oka az, hogy az aszálykárok felmérése még folyamatban van, csak 30 megyéből érkeztek meg a jelentések. Az adatok összesítése decemberben ér csak véget.

A kukorica hazai termőterülete 2,6 millió hektár körül van. Tavaly Románia volt az Európai Unió legnagyobb kukorica termesztője és exportőre. A 2021-es termés megközelítette a 14,5 millió tonnát, az idei lényegesen kisebb lesz. A súlyos aszály a legfontosabb mezőgazdasági vidékeken, a Bărăganon és a Bánságban is nagy károkat okozott.

Kapcsolódók

Kimaradt?