Ennyi pénz folyt be tavaly az államkasszába útadó formájában

A pénz a közúti infrastruktúráért felelős országos társaság alkalmazottainak a bérét és az úthálózat karbantartását sem fedezte.

Tavaly 1,4 milliárd lej folyt be az államkasszába útadómatrica formájában, közölte Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter egy interpellációra válaszolva. A tárcavezető azt is közölte, hogy cernavodai közúti híd használati díja 137,73 millió lej bevételt hozott, írja az economica.net. Mindkét összeg áfa nélkül értendő.Fotó: Facebook/Pro Infrastructura

Ennek alapján teljesen alaptalannak tűnik az autósok által gyakran hangoztatott állítás, miszerint rengeteg pénzre tesz szert az állam az útadómatrica révén, ám a közúti infrastruktúra mégsem fejlődik megfelelő ütemben.

A közúti infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR) csak bérekre 700 millió lejnél többet költött az elmúlt évben. A vállalatnak 7 ezer alkalmazottja van. Az úthálózat karbantartására 996 millió lejt költött 2022-ben a CNAIR, vagyis a matricákból befolyó pénz ennek a két kiadási tételnek a fedezésére sem volt elég.

Az útadó 15 százaléka a közúti beruházásokért felelős országos társaságot (CNIR) illeti, azonban ez az egy év alatt útépítésre fordított összeghez képest elenyésző. Azt, hogy ez mennyire kevés pénz, jól illusztrálja az észak-erdélyi autópálya Aranyosgyéres és Maroskece közti szakasza. Ez csak 15,7 kilométer, s 40 százalékban már elkészült, azonban a befejezését 420,34 millió lejért vállalta el a Strabag és a Geiger cégekből álló konzorcium. Ez hozzávetőleg duplája annak az összegnek, melyet tavaly beruházásokra lehetett fordítani az útadómatricák eladásából befolyt összegből.  

Kapcsolódók

Kimaradt?