Elővárosi villamossal kötnék össze Nagyváradot a vonzáskörzetéhez tartozó falvakkal

Nem lesz olcsó mulatság, az ambiciózus beruházás becsült értéke megközelíti a negyedmilliárd eurót.

Vasút-villamos hálózattal kötné össze Nagyváradot a környező településekkel a megyeszékhely és a megye önkormányzata. Az erre vonatkozó határozatot csütörtökön szavazta meg a két testület. Az ambiciózus projekt becsült értéke a 235 millió eurót.Sárgásbarnával a már létező, kékkel a megépítendő vonalakat jelölték | Fotó: Facebook/Nagyváradi önkormányzat

Az elképzelések szerint összekapcsolnák a városi villamoshálózatot a vasúti pályával, aminek műszakilag nincs akadálya, mivel a nyomtávuk megegyezik. Ugyanakkor 32 kilométert meghaladó összhosszúságú új sínpárokat is lefektetnének.

Az újonnan kialakítandó vonalak egyike az egykori Olaszi temető mellett húzódó villamosvonalat kötné össze a vasúttal a nagyállomás környékén. Ez a sínpár a már korábban lefedett Vad-patak felett futna, 1,3 kilométer hosszan.

Egy másik, 5,6 km hosszú vonal a Borsi úti villamos végállomástól indulna, s Borssal kötné össze a várost.

Egy 8,4 kilométeres sínpárt a váradszöllősi villamos végállomás és Kordó falu között fektetnének le. Ez érintené a Püspökfürdőt és a Félixfürdőt is. Rejtély, hogy a terv ötletgazdái miért nem akarják inkább integrálni a hálózatba a létező, ám évek óta nem használt vasútvonalat, ami lényeges csökkentené a beruházás költségeit.

A leghosszabb, 17,2 kilométeres pálya a megyeszékhely és a határ mellett fekvő Körösszeg között húzódna, áthaladva Szentandrás, Palota, Körösgyéres és Vizesgyán településeken.

Vasút-villamossal kötnék össze a várost a repülőtérrel is. Ennek a 2,23 kilométeresre tervezett szakasznak a létjogosultsága erősen megkérdőjelezhető. A nagyváradi reptéren minimális a járatok száma, s ebből fakadóan az utasforgalom is, az erre közlekedő vasút-villamos szerelvények kihasználtsága borítékolhatóan minimális lenne.

Minden egyes új vonalon egyetlen sínpárt fektetnének le, ugyanis mindkét végükön vezetőfülkés, kétirányú forgalomra alkalmas szerelvények közlekednek majd rajtuk.

A beruházás részeként a két önkormányzat beszerezne 8 hibrid meghajtású vasút-villamos szerelvényt, valamint 5 elektromos vasúti motorvonatot, melyeket 600 voltos villamos- és 25 000 voltos vasúti hálózatról is táplálni lehet. Ezek a szerelvények 200, illetve 240 személy szállítására alkalmasak, s az illetékesek állítása kevésbé zajosak a hagyományos villamosoknál.

A járatok szerepelnének a vasúti menetrendben, ugyanakkor a helyi közszállítási vállalat (OTL) által kibocsátott bérletekkel és jegyekkel lehetne utazni rajtuk.

Ilie Bolojan megyei tanácselnök szerint munkanapokon hozzávetőleg 30 ezer fő ingázik Nagyvárad és a környező települések között, az ő életüket megkönnyítené ez a beruházás. Az elképzelések szerint csúcsidőben félóránként közlekednének a szerelvények, egyébként pedig óránként.

Ilie Bolojan azt állítja, hogy Románia 1 milliárd eurót szán négy, a szállításügyi tárca által jóváhagyott vasút-villamos hálózat kiépítésére, ezek egyike a nagyváradi. „Szeretnénk a jövő év elején aláírni a finanszírozási szerződést” – nyilatkozta a megyei önkormányzat elnöke. Az interneten nincs nyoma annak, hogy a román kormány ekkora összeget szánna elővárosi vasutak finanszírozására.

Évekkel korábban arról is szó volt, hogy elővárosi villamossal kötnék össze Nagyváradot Debrecennel, de ebből a közeljövőben egész biztosan semmi sem lesz.

Kapcsolódók

Kimaradt?