Elégedetlenek a kisvállalkozók az országos helyreállítási tervvel

A vállalkozásoknak 5,1 milliárd euró értékű támogatásra lenne szükségük, a kormány 1,335 milliárdot juttatna nekik.

Az országos helyreállítási terv keretében az üzleti szféra támogatására szánt összeg meg sem közelíti a valós igényeket, vélik a versenyszféra képviselői. „A kis- és középvállalkozások fejlesztésére és támogatására szánt intézkedések összértéke messze elmarad az országis helyreállítási terv szerzői által azonosított igényektől. A terv 5,1 milliárd eurós finanszírozási igényről beszél, ezért nem értjük, hogy az elkülönített források értéke miért csak 1,3 milliárd euró” – nyilatkozta Florin Jianu, a Romániai Kis- és Középvállalkozások Országos Tanácsának (CNIPMMR) az elnöke.

Mintha nem volna elég baj, hogy a pénz lényegesen kevesebb annál, mint amennyire szükség volna, az összeg tekintélyes része nem ada fog kerülni, ahová elméletileg szánták. A helyreállítási terv költségeinek elemzése révén a CNIPMMR arra a megállapításra jutott, hogy a kis- és középvállalkozásoknak elkülönített pénzből 286 millió eurót adminisztrációs költségek, jutalékok és díjak visznek majd el.

„Sajnálatos módon nagy reformot nem tudunk végrehajtani ezzel a helyreállítási tervvel, mivel a támogatott cégek száma nagyon kicsi az ágazat helyreállítási igényeihez képest. Amikor a kis- és középvállalkozások 0,04 százalékát segíted, amikor a vállakozói szféra támogatására szánt pénznek a 22 százalékát jutalékként fizeted ki, amikor nevetséges számú, 69 start-upot támogatsz, akkor nem mondhatod, hogy mélyreható reformokat hajtasz végre” – mondja a szakmai érdekvédelmi szervezet vezetője.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az országos helyreállítási terv nyolc program keretében 1,335 milliárd eurót szán a vállalkozásoknak. Ezek közül a legnagyobb volumenű a digitalizálást célzó, 300 millió euró költségvetésű program, aminek 3 100 vállalkozás lesz a haszonélvezője.

A CNIPMMR számításai szerint jelenlegi formájában a helyreállítási tervből 3 246 cég profitálhat. Az érdekvédelmi szervezet azt szerette volna, ha körülbelül 180 ezer kis- és középvállalkozás jutna támogatáshoz a helyreállítási terv keretében. Ezek a következőképpen lennének strukturálva: 100 ezer digitalizálásra kapna pénzt 500 millió euró összértékben, a start-upok támogatási programja 20 ezer céget ölelne fel, 10 ezer innovatív vállalkozás egy befektetési alapon keresztül jutna finanszírozáshoz, 50 ezernek pedig, az IMM Invest programhoz hasonlóan vissza nem térítendő támogatást és kedvezményes kamatú kölcsönt juttatnának fejlesztésekre.

A CNIPMMR szerint már csak azért is szükség volna arra, hogy az állam jobban a kis- és középvállalkozások mellé álljon, mivel az év első négy hónapjában a megszüntetett cégek száma 43 százalékkal nőtt 2020 azonos időszakához képest. „Az elemzés azt mutatja, hogy idén nincs egyetlen, a vállalkozói szférát támogató és a cégalapítást ösztönző program sem” – jelentette ki Sterică Fudulea, a szervezet főtitkára.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?