FRISSÍTVE - Egy elfogadható nyár után „masszív problémák” lesznek a télen a vendéglátóiparban

Ha a kormány nem segít a vendéglátóipar talpon maradásán a koronavírus-járvány negyedik hulláma idején meghozott megszorítások ellensúlyozásaképp, nagyon sokan lehúzhatják a rolót és több tízezer, akár százezernyi ember is utcára kerülhet az országban, mondta a Maszol megkeresésére Kovács Ferenc, két ismert kolozsvári kávézó és étterem üzemeltetője.

Kovács Ferenc kiemelte, bár a szigorítás szabályai a vendéglátósok számára elég bonyolultnak tűnhetnek, ezek korántsem azok, mert immár csakis azokat engedhetik be az éttermekbe, kávézókba, akik rendelkeznek oltási igazolással. Ezzel pedig, illetve hogy csak a kapacitásuk maximum ötven százalékával működhetnek, tulajdonképpen „már nem éri meg nyitva tartani” – húzta alá a több mint két évtizedes vendéglátós múlttal rendelkező szakember.

Szerinte lehet vitatni azt, hogy a kormány, illetve a megyei vészhelyzeti bizottságok határozatai mennyire logikusak, de ő ezt nem kívánja kommentálni. Elég csak azt alapul venni, hogy Kolozsvárott, ahol az átoltottsági arány meghaladja az ötven százalékot, legkésőbb 22 órakor be kell zárniuk az éttermeknek, kávézóknak, míg az ország más részein egészen éjfélig megengedett a nyitva tartás, holott ezt az engedékenységet a fertőzöttségi ráta és az alacsony átoltottsági arány nem indokolná.

Pontosít a prefektus. A délutáni órákban Tasnádi István Szilárd Kolozs megye prefektusa az alábbi Facebook-bejegyzésben jelezte, hogy hivatalos álláspontot kért a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) részéről a vendéglők és kávézók beltéri és kültéri tevékenységét illetően. Mint írja, a DSU arról tájékoztatta, hogy azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi szint meghaladta a 6 ezreléket a vendéglők és kávézók nyitvatartási programja 5 és 24 óra között megengedett, a terem vagy terület befogadóképességének 50 százalékos kihasználásával.

„Volt egy egészen jó nyár, amikor a forgalmat tekintve elfogadhatónak mondható az idény, azonban az újabb megszorításokkal már kérdéses, hogyan sikerül kitelelni” – hangsúlyozta Kovács Ferenc. Az ősz, illetve a hideg idő beálltával eleve 20–25 százalékkal csökken a forgalom, hiszen a teraszokon ilyenkor már egyre kevesebben foglalnak helyet, a beltérben pedig maximum félházzal működhetnek a helyek, és csakis az oltottakat engedhetik be – ismétli el a tulajdonos.

A teraszok nagy része az idójárás miatt már üresen maradt | Illusztráció: Adobe Stock

A vendéglátóhelyek többsége igyekszik betartani a szabályozásokat, noha ez nagyon jelentős bevételkiesést eredményez. Ilyen körülmények között még azoknak is nehézkes lesz a fennmaradás, akik megfelelően átlátják vállalkozásuk pénzügyeit, a többség azonban nincs ebben a helyzetben, Kovács Ferenc szerint sokan vannak, akik nincsenek tisztában a valós kiadásaikkal és ezek arányításával, ami további nehézségeket gördít majd elébük, arról nem is beszélve, hogy az energiaárak elszabadulásával milyen plusz terhek jelennek meg a vállalkozások számára.

A jelenlegi helyzetben az prognosztizálható, hogy nagyon sok vállalkozás csődbe fog menni, mert a kényszerűen lecsökkentett kapacitással működve egyszerűen nem tudnak annyit termelni, hogy fedezni tudják a kiadásaikat és hogy fizetni tudják az embereiket. Amint Kovács Ferenc elmondta, kormányzati beavatkozás és állami segítségnyújtás nélkül „a télen masszív probléma lesz ebből, mert nagyon sokan utcára fognak kerülni”, elindul egy olyan csődhullám, aminek eredményeképpen országos szinten több tízezer, akár százezernyi ember munkahelye válik kérdésessé.

Amint az üzletember elmondta, a kormányzati szerepvállalásra, illetve a vendéglátósoknak nyújtott segítség átszervezésére is nagy szükség volna, ugyanis velük például előfordult, hogy a legutóbbi leadott elszámolástól másfél hónap elteltével sem kapták meg a kormánytól a támogatást. Ha ez így megy tovább, bár most ismét lehetőség adódik kényszerszabadságra küldeni az alkalmazottakat, komoly gazdasági visszaesésre lehet számítani a szektorban.

Kovács Ferenc a Maszol kérdésére kiemelte: a megszorítások vonatkozásában érdemes megfogalmazni és meghallgatni a kritikákat, azonban mint ahogy a saját vállalkozásában is elvárja, a kritikához hozzá kell kapcsolni a lehetséges valódi megoldásokat is. Jelenleg az egyetlen hatékony védekezés a koronavírus-járvánnyal szemben a védőoltás felvétele, aminek nincsen alternatívája.

A szakember szerint idén azzal is kell számolni, hogy megszűnt az a „kényszerhelyzet”, hogy a téli szezonban itthon üdüljenek az emberek, hiszen Európa nyugatibb vidékein a lényegesen magasabb átoltottság miatt sokkal nagyobb biztonságban érezhetik magukat, ezért várható, hogy a síszezonban elmarad a tavaly tapasztalt nagy kereslet. Hozzáadódik ehhez, látva Románia teljesítményét a koronavírus-járvány negyedik hullámában, az Európa-szerte legrosszabb statisztikáinkat, a külföldi turistákat is nagy valószínűséggel hiába várják majd a hegyvidéki üdülőtelepeken, mert ők is biztonságosabb helyekre látogatnak majd, zárta mondandóját a kolozsvári vendéglátóipari szakember.

(Cmlapképi illusztráció: Adobe Stock)

Kapcsolódók

Kimaradt?