Diszkriminációval vádolja Ciolacut egy erdélyi magyar üzletember

A kormányfő azt ígérte a Coca-Cola HBC-nek, hogy állami támogatás formájában vissza fogja kapni a pénzt, amit jövedéki adó formájában befizet az államkasszába.

A közelmúltban elfogadott megszorító intézkedéscsomag részeként jövedéki adót vetne ki a kormány a cukros üdítőitalokra. 5-8 g/100 ml cukortartalom esetén 40 lej/hl, 8 g fölött pedig 60 lej/hl az új adó tervezett értéke.Marcel Ciolacu | Fotó: Agerpres

Az intézkedés a cukrozott üdítőket gyártó cégek rosszallását váltotta ki, azonban Marcel Ciolacu igyekezett megnyugtatni a legnagyobb érintettet, a Coca-Cola HBC-t, hogy az elkövetkező években a jövedéki adó formájában beszedett teljes összeg „vissza fog térni a vállalathoz állami támogatás formájában a jövőbeli projektekhez”.

A kormányfő egyértelműen diszkriminatív ígérete, mely még csak a látszatát sem próbálja megőrizni annak, hogy a bukaresti kormány tiszteletben tartaná a piaci szabad verseny elvét, hanem tisztességtelen előnyhöz juttatná a legnagyobb szereplőt, érthető módon kiverte a biztosítékot a Coca-Cola egyik konkurensénél.

„Ha ez történik, akkor miért készítünk intézkedéscsomagot az állami adóbevételek növelésére? A beruházásokat a piaci igények függvényében végzik, szoros összefüggésben a vásárlóerővel” – nyilatkozta a Ziarul Financiarnak Pálfi Miklós, a borszéki székhelyű Romaqua Group társtulajdonosa. Pálfi szerint Ciolacu kijelentése diszkriminatív és arra utal, hogy a kormány kénye-kedve szerint támogat piaci szereplőket.

Pálfi nem csupán Ciolacu kijelentését, hanem az új jövedéki adó bevezetését is élesen kritizálta.     

„A gyors infláció, a magas kamatok (…) és az össze-vissza intézkedések miatt a fogyasztók vásárlóereje tovább fog csökkenni, ami az eladások csökkenését, a termelés csökkenését és a munkanélküliség növekedését vonja maga után. Ezek következményeként csökkenni fognak az állam által beszedett adók is. És akkor? Mindent tönkreteszünk” – mondta Pálfi. A Romaqua Group alelnöke szerint nem csupán Ciolacu kijelentése diszkriminatív, hanem az új jövedéki adó is, mivel azzal kizárólag a cukros üdítőket terhelik, más cukros termékeket azonban nem.

Véleménye szerint a kormánynak más módon kellene növelnie a bevételeit. „Miért nem nő az adóbehajtási arány? Van már SAF-T, e-factura, e-transport stb. Teljesen bürokratikussá váltunk, de eredmények nincsenek. Miért nagyobbak a fizetések az államnál, mint a magánszektorban?” – kérdezi a sikeres üzeletember.

A Romaqua Group a legnépszerűbb hazai ásványvíz, a Borsec palackozója, de gyárt söröket és üdítőket is. A vállalat hét üzemében közel  2100 fő dolgozik, a tavalyi árbevétele megközelítette az 1 milliárd lejt.

Kapcsolódók

Kimaradt?