banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Problémás lehet a cukros üdítőitalok adóemelése

A áfa tervezett emelése évi 400 millió lej költségvetési pluszbevételt eredményezhet.

A jelenlegi 9 százalékról 19-re tervezi emelni a kormány a cukros üdítőitalom áfáját. Az ágazati szakemberek szerint ez a teljes piacra kihatással lesz, mivel adóügyileg nem lehet elkülöníteni a cukrozott termékeket, a cukrot nem tartalmazóktól.Fotó: Pixabay

„Jelenleg a 9 százalékos csökkentett áfát termékkód alapján alkalmazzák. Nem tudjuk, hogy ez alkalommal milyen módszertant akarnak alkalmazni, azonban nehéz különbséget tenni olyan termékek között, melyek azonos adókóddal vannak nyilvántartva” – nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak Alice Nichita, a Coca-Cola HBC Románia fenntarthatósági menedzsere.

Az érintett cégek számára az sem egyértelmű, hogy az áfaemelés szigorúan csak a cukrozott termékekre vonatkozik-e majd, vagy azokra is, melyek hozzáadott cukrot ugyan nem tartalmaznak, cukorpótló édesítőket azonban igen.

Az Országos Cégnyilvántartó (ONRC) adatai szerint az üdítőitalok hazai piaca, beleértve az ásványvizeket is, évi 7 milliárd lej körül van. Arról, hogy ebből pontosan mennyit tesznek ki a cukrozott italok, nincsenek pontos információk, becslések szerint 4 milliárd lej körüli összegről van szó. Ez azt jelenti, hogy az áfa 10 százalékponttal történő emelése éves szinten 400 millió lejt hozna az államkasszának.

A Pénzügyminisztérium adatai szerint a legnagyobb hazai üdítőital-gyártó a Coca-Cola HBC, melyet a Quadrant Amroq Beverages, a Pepsi képviselője, és a Borsec ásványvizet is palackozó, borszéki székhelyű Romaqua követ.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?