Ajánlások az OECD-től: eltörölni az adókedvezményeket, növelni az ingatlanadót

A szervezet szerint növelni kellene a nyugdíjkorhatárt, s munkára ösztönözni a nyugdíjas korúakat.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) Romániáról szóló jelentése egy sor ajánlást is tartalmaz. Ezek között több olyan van, amelyek biztosan nem nyerik el az átlagemberek tetszését. A fejlett gazdaságú országokat tömörítő szervezet szerint az átlagéletkor emelkedésével párhuzamosan növelni lehetne a nyugdíjkorhatárt, illetve egy szintre kellene hozni a férfiak és a nők nyugdíjkorhatárát. Ez utóbbi tervbe van véve, az előbbi mellett azonban mostanáig egyetlen párt-, illetve kormány sem merte elkötelezni magát. Egy másik javaslat szerint ösztönözni kellene, hogy a dolgozók a nyugdíjkorhatár elérését követően is a munka mezején maradjanak.Illusztráció: oecd.com

Az OECD indokoltnak látja az adóalap kiszélesítését, amire a legkézenfekvőbb módszer a bizonyos kategóriáknak nyújtott adómentesség megszüntetése. A kormány, bár mélyen hallgat róla, erre az országos helyreállítása tervben kötelezettséget vállalt. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet járható útnak véli az ingatlanadó növelését is, ami nem terjedne ki a rossz szociális helyzetben levőkre.

Az infláció kordában tartása érdekében az OECD szerint indokolt a banki alapkamat további emelése. Az ajánlások zöme egybeesik a kormány által is megfogalmazott célkitűzésekkel: az adóbehajtás hatékonyságának a növelése, az adóhatóság modernizálása, az államháztartás reformja stb.

Románia jó eséllyel a közeljövőben csatlakozhat a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez.

Kapcsolódók

Kimaradt?