Dan Barna: a jelenlegi nyugdíjrendszer 8-10 év múlva teljesen összeomlik

A jelenlegi nyugdíjrendszer 8-10 év múlva teljesen összeomolna, ezért alapjaiban újra kell gondolni - véli Dan Barna.

A miniszterelnök-helyettes egy ploieşti-i sajtónyilatkozatban rámutatott, nem lehet a végsőkig halasztani a nyugdíjrendszer reformjáról szóló vitát. "Az teljesen világos, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer 80-10 év múlva összeomlik, nem működhet tovább ebben a formában" - fogalmazott Barna.

Hozzátette, akkor válik működésképtelenné a jelenlegi rendszer, amikor nyugdíjba fog vonulni az úgynevezett dekrétum-gyermekek népes nemzedéke, és mindeközben az aktív munkavállalók száma jelentősen csökken.

"Nem született még semmiféle döntés a nyugdíjkorhatár esetleges növeléséről, de zajlanak a tárgyalások, és hamarosan előállunk egy javaslattal" - magyarázta Barna, aki szerint a kormány az országos helyreállítási tervben is kötelezettséget vállalt egy új nyugdíjtörvény elfogadására.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A kormányfőhelyettes emlékeztetett, idén nem emelik sem a nyugdíjakat, sem a közalkalmazotti béreket, a várakozásokat felülmúló gazdasági növekedés azonban megfelelő "költségvetési mozgásteret biztosít" a következő időszakra.

(Címlapfotó: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?