Számolja ki, mekkora nyugdíjat fog kapni, ha 35 évet dolgozott

Azok, akik most lépnek be a munkaerőpiacra, 35 ledolgozott év és havi nettó 4 ezer lejes fizetés után 1630 lejes nyugdíjat kapnak - számolta ki a CFA Románia. Az 1630 lejből az állami nyugdíjpénztár (egyes pillér) 1080 lejt fizet, a maradékot, 545 lejt a kötelező magánnyugdíjpénztár (kettes pillér) adja. A jelenlegi nyugdíjtörvény értelmében a havi nettó fizetésünk körülbelül 40 százalékát kapjuk meg nyugdíjként. 

Az elemzők rámutatnak, ha az eddigi kormányok betartották volna az eredeti előírásokat, és a jelenlegi 3,5 százalék helyett fokozatosan a bruttó fizetésünk 6 százalékát a kötelező magánnyugdíj-kezelőkhöz utalták volna, akkor az 1630 lejes nyugdíjból 870 lejt a kettes pillérből kellett volna kifizetni.

A kötelező magánnyugdíjrendszernek (kettes pillér) az az előnye az államival szemben, hogy a hozzájárulásunk összege hónapról hónapra gyűl, tehát nem fizetik ki azonnal a jelenlegi nyugdíjasok számára. A kettes pillérbe befizetett pénzünket nem más, hanem mi, a nyugdíjazásunkkor kapjuk kézhez.

Az egyes pillérbe befizetett nyugdíjhozzájárulásunkat tehát az állam azonnal továbbítja a jelenlegi nyugdíjasok számára, míg a kettes pillérnél hónapról hónapra gyűl a megtakarításunk, amelyet a kezelők folyamatosan gyarapítanak. A kettes pillérrel az állam hatékonyan védekezhet az egyre romló demográfiai mutatók ellen.

Bajban vagyunk

Florin Cîţu pénzügyminiszter csütörtökön elmondta, sürgős nyugdíjreformra van szükség, mert 20-30 év múlva nem lesz pénz az úgynevezett dekrétgyerekek nyugdíjára. A dekrétgyerekek azok, akik Ceauşescu 1966-os abortusztörvénye után nagy számban születtek.

"Véleményem szerint a nyugdíjrendszer magánrészét (kettes és hármas pillérét, szerk. megj.) kell megerősíteni, mert ott van hatékonyság, tulajdonképpen ott nő a nyugdíjad, a másik részen nem. A másik oldalon (az egyes, állami pillérnél. szerk. megj.) hiány van. De ezt sürgősen meg kell tenni, ahogyan azt egyes fejlett országok (...) Nagy-Britannia, Új-Zéland, Ausztrália már megették. Rájöttek, hogy már nem tudják fenntartani ezt a rendszert, és megreformálták. Életbevágóan fontos, hogy ma csináljuk meg ezt, mert úgy néz ki, hogy a rendszer csődbe ment. És ezt nem csak én mondom. Nézzék meg azokat az elemzéseket, amelyeket a magánnyugdíj-kezelők és az Európai Bizottság végeztek. Minden évben emberek távoznak ebből az országból, és mi itt maradunk. Mi fizetjük a nyugdíjjárulékot, de húsz év múlva nem lesz, aki nyugdíjat adjon nekünk. Ilyen körülmények között nem a nyugdíjtörvény módosítására, hanem az egész rendszer sürgős reformjára van szükség"- jelentette ki a pénzügyminiszter.

Hozzátette: a különleges nyugdíjak eltörlésével körülbelül egymilliárd lej marad a nyugdíjpénztárban.

Kapcsolódók

Kimaradt?