Behúzta a 14. veszteséges évet a Tarom és elfogyasztotta a 14. igazgatót

Most épp egy geodéta mérnök áll a csőd felé szárnyaló állami cég élén.

Sorozatban a 14-ik évet is veszteséggel zárta a román állami légitársaság, nem is kicsivel. A Taromnak a Hivatalos Közlönyben december 31-én megjelent költségvetés kiigazítása értelmében a cég 400 millió lejes veszteséggel zárta az évet. 2021 volt a Tarom sorozatban a 14-ik deficites éve, utoljára 2007-ben termelt nyereséget, 72 millió lejt.Nagy a baj a Tarom háza táján | Fotó: Facebook/Tarom

Előzetesen a cégvezetés 230 millió lejes veszteséggel kalkulált, ami fölöttébb optimista prognózisnak bizonyult. A tavalyi eredmény kicsivel jobb csak a tavaly előttinél, annak ellenére, hogy 2020 katasztrofális év volt a polgári légiforgalom számára. A járvány első évét 439 millió lejes veszteséggel zárta a Tarom.

A vállalat bevételei 958 millió lejre nőttek tavaly, nem sokkal maradva el a tervezett 1,1 milliárdtól. Ez megközelíti a 2012-2017-es időszak szintjét, annak ellenére, hogy tavaly a légiközlekedés megsínylette a járványügyi korlátozásokat.

Az utóbbi 14 évben a Tarom 2,7 milliárd lej veszteséget termelt, 2020 végén az adósságállománya meghaladta az 1 milliárd lejt. Az állami vállalat katasztrofális gazdasági teljesítménye szoros összefüggésben áll a menedzsment ingatag voltával. Az elmúlt hat évben a légitársaság 14 igazgatót fogyasztott el. Legutóbb az év első napjaiban került sor vezetőváltásra, azt követően, hogy Cătălin Radu Prunariu, az első román ürhajós, Dumitru Prunariu fia, felállt az igazgatói bársonyszékből. Prunariu személyes okokra hivatkozva távozott.

Igazgató keringő

Utódja Mihăiță Ursu lett, aki 2020 júniusa és 2021 júniusa között egyszer már betöltötte ezt a tisztséget, az utódja éppen az a Cătălin Radu Prunariu volt, akit most ő követ a vállalat élén. Erősen kérdéses, hogy ha 2021-ben nem felelt meg vezérigazgatóként, miért felelne meg 2022-ben? Ursu a végzettsége és a szakmai előélete alapján sem tűnik különösen alkalmasnak az állás betöltésére. Szakmáját tekintve földmérő mérnök, Az elmúlt 15 évben értékesítési munkatársként dolgozott egy sor, építőanyagokat forgalmazó cégnél, három éven át pedig az egyik bukaresti kerületi önkormányzat alkalmazásában állt. Ursu pár hónapon át tagja volt a Román Posta igazgatótanácsának, tehát valószínűleg a postai szolgáltatásokhoz is ért annyit, mint a légiközlekedéshez. A postától került át a Tarom igazgatótanácsába, melynek négy hónapig volt az alelnöke.

Kétséges, hogy a politikai alapon kinevezett geodéta kihúzná a kátyúból a Tarom szekerét, mivel ez korábban szakembereknek, tapasztalt üzletembereknek sem sikerült. Egyébként Prunariu is szakember, pilóta, aki középvezetői funkciót is betöltött korábban a vállalatnál.

A Tarom volt az első állami vállalat, melynek az élére külföldi szakembert neveztek ki, a Christian Heinzmann személyében, aki 25 éves szakmai tapasztalattal a háta mögött érkezett Romániába. Ez 2012-ben történt, a menesztésére pedig 2016-ban került sor. A menedzsment szempontjából 2017 volt a legmozgalmasabb év, akkor négy igazgató váltotta egymást. Hosszabb ideig Werner Wilhelm Wolff, az BMW Automobile Bavaria korábbi vezérigazgatója állt még a Tarom élén, őt 2019 márciusában váltották le.

Kapcsolódók

Kimaradt?