Tarom: 180 millió dollár szállt el a bankszámlákról

Elszállt 180 millió dollár a Tarom bankszámláiról az elmúlt évek alatt, az évek óta hatalmas veszteségeket termelő állami vállalat új vezetése szerint nem is látszik, hogy mire ment el a hatalmas summa. A cégvezetés szerint az összeg 2008 és 2012 között gyakorlatilag elszivárgott a számlákról.

A légitársaság idei vesztesége eléri a tízmillió dollárt, a cégvezetés annak tekint utána, hogy konkrétan mire ment el a hatalmas összeg – állítja a ProTv. A summából készpénzzel lehetett volna megvásárolni két vadonatúj Boeing 737-es gépet, amit elég kevés légitársaság engedhet meg magának. A Taromnak jelenleg 23 gépe van, ám mindegyik felett eljárt már az idő és korszerűsítésre szorulnak.

Tiberiu Ticlea, a vállalat nemrég kinevezett vezetője úgy fogalmazott: „több százmillió lejjel apadt évente az összeg, mint amikor egy családban veszünk néha egy színestévét, hűtőt – csak ez esetben még azt sem tudjuk mire ment el egy ekkora összeg. Eltűnt.”

Ehhez az összeghez bármikor hozzáfértek, hiszen egy része letétben, más része kincstárjegyekben volt, vagyis olyan eszközökben, amelyek rövid idő alatt készpénzre válthatóak. A cégvezetés bejelentette: évekre visszamenőleg átvilágítják a társaság pénzügyeit, hogy kiderítsék, hova szállt el a hatalmas summa.

„Lássuk mire költötték. Egyáltalán törvényesen költötték-e el? – magyarázza az igazgató – Eddig úgy tűnik, nem megfelelően kezelték a vállalkozás vagyonát, ha szabályosan és a szükségleteknek megfelelően jártak volna el a korábbi években, az állami táraság most nem lenne ebben a helyzetben. ” A helyzet pedig egyáltalán nem rózsás: évek óta hatalmas veszteségekkel működik a cég. Az utóbbi időben a százmillió lejes veszteség ez évre már tízmillióra csökkent. Az új vezetés azt ígéri, hogy jövőben várhatóan – ha profitot mg nem is termelnek  – már nem lesznek veszteségeik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?