Az önkormányzatok éltek a kiskamatlábas állami kölcsön nyújtotta lehetőséggel

Elfogyott a 630 millió lejes keretösszeg, amelyből a pályázati önrész és az előfinanszírozás fedezésére vehettek fel kiskamatlábas állami kölcsönt az önkormányzatok – jelentette be Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter.

Az RMDSZ közleménye szerint a Szövetség javaslatára döntött júliusban a kormány arról, hogy az önkormányzatok számára pénzügyi erőforrásokat különít el, amelyből azok előnyös kölcsönt kérhetnek. A kölcsön célja a települések akadálymentes fejlődének biztosítása volt.

Mint kifejtik, a pénzügyi lehetőséggel 121 község, 34 város, 8 megyei jogú város és 7 megye élt, az összeg több mint felét uniós támogatásból épített beruházások önrészének fedezésére hívták le. „További 44 millió lej az országos finanszírozású befektetések leállítását segített megelőzni, és 244 millió lej értékében kaptak az önkormányzatok kölcsönt a közösségek helyi építkezéseinek kivitelezésére” – mondta a miniszter.

Hozzátette: „különösen a kisebb önkormányzatok számára jelentett akadályt az állami vagy uniós alapokból támogatott beruházások önrészének fedezése vagy a költségek megelőlegezése az utólagos elszámolásig. Ezért javasolta az RMDSZ és fogadta el a kormány a bankpiaci kamatoknál előnyösebb állami kölcsön lehetőségének megteremtését. Az intézkedés sikeres volt, hiszen alig fél év alatt minden rendelkezésre álló összeg elfogyott”. Cseke Attila rámutatott: a kiadott kölcsönök a települések fejődését biztosítják.

(Címlapkép: rmdsz.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?