Nem fizetett úthasználati díjat? Három hónap után elévülhet a bírság

Mit tenne autósként akkor, ha egyszercsak kapna egy értesítést, hogy nyolc hónappal ezelőtt úthasználati díj kifizetésének elmulasztásával közlekedett valamelyik országúton Romániában? Szó nélkül fizetne még akkor is, ha nem emlékszik, hol tartózkodott éppen? Márton Árpád képviselő szerint a számítógépek világában abszurdum, hogy a közúti infrastruktúráért felelős társaságnak (CNAIR) nyolc hónapba kerül a szabálysértő autós beazonosítása és értesítése a kihágásról, éppen ezért törvénymódosítást kezdeményezett. Ha a parlament elfogadja és az államelnök is kihirdeti a módosító javaslatát, a CNAIR elveszítheti jogát, hogy büntessen, ha nem tartja be a szigorított határidőket.

Jelenleg nagyon sok sofőr panaszkodik arra, hogy több hónappal a szabálysértés megállapítása után tudja meg, hogy megbírságolták az úthasználati díj kifizetésének elmulasztásáért. Ha pedig kifizetik a büntetést, a CNAIR sok esetben nem küldi el a bizonylatot az önkormányzatnak, így az adóhatóság akár be is fagyaszthatja a számlájukat.

Ez a gond a jelenlegi szabályozással

Megkeresésünkre Márton Árpád jogász-képviselő elmondta: jelenleg ha valaki úthasználati díj kifizetése nélkül közlekedik Romániában, a közúti infrastruktúráért felelős társaságnak (CNAIR) hat hónap áll rendelkezésére a kihágás megállapítására. Ezután pedig újabb két hónapba telik, hogy a kihágást közöljék az érintettel.

„Tehát jelenleg az történik, hogy egyszercsak kap az ember egy levelet a hatóságtól, miszerint nyolc hónappal korábban útdíj kifizetése nélkül közlekedett egy adott útszakaszon és egy adott időpontban, és egy elég nagy összeg kifizetésére szólítják fel. Ekkor az ember elkezdhet gondolkodni azon, hogy vajon hol is volt ő nyolc hónappal korábban., és vajon kifizette-e az útdíjat. A büntetést természetesen megtámadhatja a bíróságon is, de vagy összejön a fellebbezés, vagy nem. Szerintem ez abszurdum, hiszen a megállapítás nem a tett elkövetésének pillanatában, és nem is egy közeli pillanatban, hanem hat hónappal korábban történik, és újabb két hónapba kerül, amíg ki tudják kézbesíteni a büntetést, ráadásul úgy, hogy nem mellékelik a bizonylatot, a fényképet, hogy a kihágás valóban megtörtént” - magyarázta a képviselő.

Drasztikusan szigorítana a határidőkön

A képviselő törvénymódosítással szeretné felgyorsítani az ügyintézést. Jogszabályjavaslatában a szabálysértés megállapítására egy hónapot szabna a hatóság számára, és további két hetet a jegyzőkönyvek kikézbesítésére. „Az én törvénytervezetem arról szól, hogy ne teljen el több hónap a 21. században, amikor számítógépek segítségével pillanatok alatt ellenőrizhető, ki közlekedik úthasználati díj kifizetése nélkül, és nem az embereknek kell ujjacskájukkal követniük a felvételeken azoknak a rendszámát, akik nem fizettek" - ecsetelte Márton Árpád.

A képviselő a tervezetébe belefoglalta azt is, hogy a büntetésről szóló jegyzőkönyhöz mellékelje azt a fényképet, amely igazolja, hogy ott járt az illető, és azt a dokumentumot, amely bizonyítja, hogy nem fizette ki az illetéket. Az ártatlanság vélelme értelmében mindig a hatóságnak kell bizonyítania, ha valaki valamilyen kihágást vagy bűncselekményt követett el – hangsúlyozta a politikus. Kérdésünkre, mi történik akkor, ha a hatóság nem tartja be a határidőket, a képviselő elmondta: a szabálysértés elévül, és a CNAIR elveszti azt a jogosultságát, hogy megbüntesse a szabálysértőt.

Ósdi, elavult és bonyolult a rendszer?

Márton Árpád szerint a közúti infrastruktúráért felelős társaság „ósdi, elavult, korrupciógyanús” rendszerrel dolgozik. Elmondta, amikor rákérdezett a CNAIR-nél, hogyan működik a rendszer, zavaros magyarázatot kapott. „Szerintük havonta körülbelül 30 millió alkalommal megy el az egész ország területén egy-egy jármű a figyelőkamerák előtt. Ők ebből kihalásznak néhány száz, esetleg ezer esetet, amely útdíj kifizetése nélkül közlekedett. Akkor az alkalmazottak elkezdik leellenőrizni a járműveket valahogy. Nem tudom hogyan, gondolom, ülnek a kamerák előtt, és nézik, az ujjukkal követik az autókat, mert ellenkező esetben egy számítógépes rendszernek azonnal jeleznie kellene, amikor elhaladt egy érvényes útdíj-matrica nélküli autó a kamera előtt. Miután megállapítják, hogy nincs kifizetve az útdíj, az adatokat elküldik egy cégnek, amely megnyerte ezt a bizniszt, ez megfogalmazza a kézbesítendő szöveget, utána átküldi egy másik cégnek, amely azt nyerte meg, hogy kinyomtassa és borítékolja az egészet. Amikor ez is megvan, akkor ez a cég visszaküldi a hatóságnak, amely lepecsételi, és elküldi az illető személynek” – mondta a képviselő.

Márton Árpád szerint egy kihágásokat reális időben észlelő számítógépes programmal nem lehetetlenség betartani az általa javasolt határidőket. Tervezete jelenleg a képviselőház asztalán van. Az ipari bizottság pozitívan véleményezte, de módosított a határidőkön: egy hónap helyett három hónapot szabott meg a hatóság számára a kihágás megállapításárat, és kettő hét helyett egy hónapot arra, hogy kikézbesítsék a bírságolási jegyzőkönyvet. A javaslat végigjárta a szenátust, a képviselőház ipari bizottsága után a közlekedésügyi és a jogi bizottságnak is véleményeznie kell, utána kerülhet a plénum elé szavazásra.

Nem bírságolhat kétszer ugyanazért a kihágásért

Megkeresésünkre a közúti infrastruktúráért felelős társaság (CNAIR) egyik volt, magas beosztású alkalmazottja elmondta, az egy hónapos határidő már csak azért sem tartható, mert a parlament néhány évvel ezelőtt fogadott el egy olyan jogszabályt, miszerint egy hónapon belül a hatóság csak egy alkalommal büntethet az újhasználati díj kifizetésének elmulasztása miatt.

A nevét nem vállaló szakember elmondta, a személyes adatok miatt a szabálysértésekkel csak a CNAIR belső munkatársai foglalkozhatnak, de mivel kevesen vannak, és rengeteg a jegyzőkönyv, amelyet kézzel kell aláírni, a munka lassan halad. Beszámolója szerint a figyelő kamerák minden egyes alkalommal lefényképezik az úthasználati díj kifizetése nélkül közlekedő autókat, ahányszor csak elhaladnak a készülékek előtt. Ez rengeteg fényképet, dokumentumot, azaz jegyzőkönyvet jelent. Mivel a hatóság csak egy alkalommal küldhet ki bírságolási jegyzőkönyvet ugyanazért a kihágásért, ezért meg kell várniuk, amíg lejár a minimum egy hónap.

Forrásunk arra a kérdésre nem tudott választ adni, hogy miért nem mellékelik a kiküldött jegyzőkönyvekhez azt a fényképet, amely bizonyítja a kihágást.

A CNAIR szóvivője, Alin Şerbănescu korábban a Digi24 hírtelevíziónak úgy nyilatkozott, jelenleg a sofőrök legtöbb két hónapon belül megkapják a jegyzőkönyvet, bár korábban valóban voltak hatalmas csúszások. Elismerte, volt olyan eset, hogy a bírságolási jegyzőkönyv a szabálysértés megállapítása után két évvel jutott el a címzetthez. Márton Árpád képviselő törvényjavaslata értelmében ez utóbbi esetben esélye sem lett volna a büntetés behajtására a hatóságnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?