Törvénymódosítás: elévülhet az úthasználati díj kifizetésének elmulasztása

Az úthasználati díj kifizetésének elmulasztásáról szóló jegyzőkönyvet a szabálysértés megállapításától számított legtöbb 30 napon belül kézbesíteni kell a megbírságolt autósnak – javasolja Márton Árpád RMDSZ-es képviselő.

A politikus törvénymódosító tervezete szerint a kihágás elévül, ha a közúti infrastruktúráért felelős társaság (CNAIR) meghaladja ezt a 30 napos határidőt. Márton Árpád azért kezdeményezte a jogszabályt, mert maga is megjárta: több hónapos késéssel kapta kézhez a bírságolási jegyzőkönyvet.

Mint ismert, a szabálysértés az utak mellé elhelyezett kamerák felvételei alapján állapítja meg a CNAIR. „Manapság mindent számítógépen tartanak nyilván. Szerintem egy hónap bőven elegendő annak megállapítására, hogy egy autós kifizette-e az úthasználati díjat vagy sem. A postai kézbesítés jelenlegi sebességét tekintve a jegyzőkönyv 15 napon belül eljut az érintetthez” – magyarázta a képviselő a Digi24 televíziónak.

Jelenleg nagyon sok sofőr panaszkodik arra, hogy több hónappal a szabálysértés megállapítása után tudja meg, hogy megbírságolták az úthasználati díj kifizetésének elmulasztásáért. Ha pedig kifizetik a büntetést, a CNAIR sok esetben nem küldi el a bizonylatot az önkormányzatnak, így az adóhatóság akár be is fagyaszthatja a számlájukat.

A CNAIR szóvivője a hírtelevíziónak elismerte: volt olyan eset, hogy a bírságolási jegyzőkönyv a szabálysértés megállapítása után két évvel jutott el a címzetthez. „Ekkora csúszások azonban már nincsenek. Jelenleg a sofőrök legtöbb két hónapon belül megkapják a jegyzőkönyvet” – mondta Alin Şerbănescu.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?