Online egyszerűen: mik azok a mémek?

Sorozatunkban azokon igyekszünk segíteni, akik fejleszteni szeretnék a vállalkozásukat. Bogyó Roland, a Coding Inventions IT start-up cég vezetője arra vállalkozott, hogy eligazítja az érdeklődőket az online vállakozásfejlesztés kusza világában. A sorozat új részében azt a kérdést teszi fel, hogy mik azok a mémek, és miért jó belefoglalni őket az online marketing stratégiánkba?

A netes mémek mindenhol ott vannak. Ahogy a különböző közösségi hálózatok népszerűsége  egyre csak nőtt az elmúlt években, a mémek is egyre nagyobb közkedveltségnek örvendenek. Arról talán nem érdemes beszélni, hogy honnan jöttek, viszont annak, aki új a közösségi hálózatokhoz és a humor oldalakhoz, annak elég zavarónak, sőt, egyenesen nevetségesnek tűnhetnek.

Szóval akkor mi is az a mém? Egy mém lehet szinte bármilyen ötlet vagy koncepció, ami egy tartalom formájában jelenik meg, épp ezért nehéz pontos definiciót adni neki.

Egy mém lehet egy kép, egy videó, egy GIF, egy ember, egy állat, egy szó, egy ének, bármi. Amikor ezek közül bármelyik annyira tág, hogy sokan tudnak vele azonosulni és amely humoros azt általában sokan osztják meg és így válik mémmé.

Persze itt is könnyebb megérteni úgy, ha látunk egy példát:

Most, hogy van egy ötletünk arról, hogy mik is azok a mémek, nézzük meg, hogy miért jó, ha kis mértékben is, de az online marketing stratégiánk részét képezik:

  1. Alapból közkedveltek – Használj ki valamit ami már alapból sikeres.
  2. Gors és egyszerű őket gyártani – Hogyha megnézzük a már nagyon sikeres mémeket, mint a Bad Luck Brian, a Philisoraptor vagy Pepe the Frog, akkor láthatjuk, hogy ezek tulajdonképpen mind képek, amelyeken van egy kis szöveg s kész. Az alap kép egyszerűségének és elterjedtségének köszönhetően bárki foghatja azt, ráírhat egy más szöveget és kész is van a mém. Az persze fontos, hogy a szöveg elhelyezése s megfogalmazása passzoljon a mémmel, ne térjen el a megszokott alkalmazásától. Ez persze nemcsak a képeknél van így. Ha megnézzük a például a nagyon elterjedt tánc őrületeket, mint a Harlem Shake, akkor látjuk, hogy azok is nagyjábó egyszerő mozdulatokból állnak, amelyeket bárki meg tud jegyezni és le tud másolni.
  3. Kíváló tartalom a közösségei hálókra – Mivel humorosak, ezért szívesen és könnyebben megosztják, sőt, át tudják alakítani, így is növelve a közönséged aktivitását. Mindezek mellett még segít relevánsnak maradnod is a közösségi hálózatokon. A különböző, új algoritmusoknak köszönhetően a bejegyzéseid nagy része nemjelenik meg a követőidnek, főleg, ha azokkal nincs rendszeres interakciód (?). A mémekkel könnyebb like-okat és kommenteket szerezni, és így segítenek abban, hogy a bejegyzéseid megjelenjenek a követőid hírfolyamában.
  4. Érzelmeket idéznek fel – Minden sikers mém erős érzéseket idéz fel a nézőben vagy olvasóban. Hogyha megnézzük pl. a Bad Luck Brian mémet, akkor amiután látjuk, hogy egy először sikeresnek tűnő dolog után ismét kudarcot vall, akkor sajnáljuk. Ez a vágy, hogy másokkal is megosszuk ezeket az érzéseket, mint egy közösségben, grantálja, hogy még több emberhez eljut majd a mém. Mint mindig, az érzés az, ami az online megosztások hátterében áll.
  5. Jobbá tehetik a munkahelyik hangulatot – Nemcsak arra jók, hogy a munkatársak megosszák őket, be lehet őket vonni a mém készítése folyamatába. Ők is külön mémeket tudnak gyártani, amit ki lehet rakni a falra, stb.
  6. Nem kell komoly grafikai vagy design szakismeret – Már több olyan site létezik, melyek csak azért vannak, hogy segítsenek a mémek gyártásában (lásd az eszközöknél).

Mindezek mellett azért van egy pár dolog, amit figyelembe kell venni, mielőtt elkezdesz halomra mémeket gyártani:

  1. Nem szabad túlhasználni őket – Amikor úgy van kedved, vagy eszedbe jut valami vicces és abból készítesz egy mémet, az rendben van. Ha viszont egész nap mémeken gondolkozol,és napi több tíz mémet osztasz meg, azt nem fogják értékelni a követőid.
  2. Megfelelőképpen kell használni – Ha nem jól használod a mémet, akkor az nagyon le tudja értékelni az üzeneted. Megvan, hogy mikor, melyik helyzetben melyik mémet kell használni, megvan a struktúrája, ezekre mind oda kell figyelni
  3. Ismerd a közönséged – Mint minden egyébbel, itt is kell ismerd a közönséged. Nem várhatod el például, hogy mindenki megértsen egy mémet az irodai életről. Ugyanúgy nem várhatod el azt sem, hogy mindneki a közönségedből részt vegyen mondjuk az Ice Bucket Challange-ben. A közönséged, és a közönséged reakciói alapján válaszd ki a mémed.
  4. Tesztelj – Teszteld le a mémed barátokon, családon, munkatársakon és nézd meg hogy reagálnak. Változtass a szövegen, használj más képet, stb.

Végezetül pedig legyen egy pár olyan eszköz, amelyek segítségével könnyen tudsz mémeket gyártani:

  1. Memegenerator.net – Ahogy a neve is monjda, ez egy mém generáló oldal.
  2. Imgflip – Ez is egy hasonló mém generáló oldal
  3. Giphy – A segítségével könnyen tudsz GIF-eket készíteni

Kapcsolódók

Kimaradt?