Online egyszerűen: miért használjunk infografikát?

Sorozatunkban azokon igyekszünk segíteni, akik fejleszteni szeretnék a vállalkozásukat. Bogyó Roland, a Coding Inventions IT start-up cég vezetője arra vállalkozott, hogy eligazítja az érdeklődőket az online vállakozásfejlesztés kusza világában. A sorozat új részében az infografikák használatára hívja fel a figyelmet.

A legutóbbi cikkünkben a blogokat mutattuk be és azok fontosságáról beszéltünk. Most arról fogunk beszélni, hogy mik is tulajdonképpen azok az infografikák, miért szeretik őket az emberek és hogy miért jó, ha az online stratégiád infografikákat is tartalmaz.

Már többször említettük, hogy mostanában milyen sok információval bombáznak minket minden nap. Tulajdonképpen ötször többel, mint 20 évvel ezelőtt. Gyakorlatilag információ túlterhelésben szenvedünk, és ennyi adat között jogos a kérdés, hogy miként tud a mi tartalmunk kitűnni a többi közül? Ebben segítenek az infografikák.

Mik azok az infografikák? Nagyon vizuális grafikai eszközök és egy innovatív módszer arra, hogy bemutasd a tartalmad. Vonzza a megcélzott közönség figyelmét, könnyen érthető és emészthető. Ahelyett, hogy csak szavakban mondod el az üzeneted, a közönséged egy fantasztikus vizuális élményben részesíted.   

Miért kéne az online stratégiád infografikákat tartalmazzon?

  1. Könnyen emészthető  – Kutatások azt mutatják, hogy tiszta és részletes képek a vásárlók 67%-nak fontosabbak, mint más fontos elemek, mint a termékleírások, más vásárlók értékelései vagy más, szöveg alapú tartalom. Nagyon sokan a megcélzott közönségedből jobban fogják szeretni a vizuális elemeket, mint a hosszú bekezdéseket. Tulajdonképpem 150 miliszekundumba telik, hogy feldoglozzung egy szimbólumot és 100 miliszekundum, hogy jelentést tulajdonítsunk neki. Hasonlítsuk össze a következőt:
  2. Tudja növelni a márkaismertséged – Az infografikák alapból úgy vannak tervezve, hogy tartalmazzanak releváns információkat a készítőkről (logo, honlap, e-mail cím, egyég kontakt információ). Az infografikák nem csak „beszélnek” a márkádról, termékeidről vagy szolgáltatásaidról, hanem „meg is mutatja” azokat, ami sokkal hatékonyabb, mint egy bekezdésnyi szöveg.
  3. Újra lehet őket használni és promoválni – Ha meg akarunk osztani például egy hosszú, vagány infografikát a Facebookon vagy Google+-on, a méretei valószínűleg nem lesznek a legmegfelelőbbek és nehéz lesz olvasni. Ilyenkor ki lehet vágni egy részt belőle s feltölteni, mint különálló, oktató kép.
  4. Szaktekintélynek állít be – Egy infografika elkészítése munkával jár. Először ki kell gondolni a témát. Utána el kell végezzünk egy kutatást és óvatosan ki kell válogassuk azokat a dolgokat, amiket be akarunk mutatni. Miután ez is megvan, ki kell gondolni, hogy az hogy is legyen megjelenítve. Szóval egy jó infografika mögött komoly munka áll és ez bizalmat gerjeszt.
  5. Segít növelni a követők számát – Ha megnézzük a különböző típusú bejegyzéseket a különböző közössége hálózatokon, látni fogjuk, hogy a vizuális tartalmak sokkal jobban szerepelnek, mint egyszerű, szöveges bejegyzések. Többen „lákolják”, többen kommentelnek és többen osztanak meg egy érdekes képet vagy videót.
  6. Offline is lehet őket használni – Az infografikákat nyomtatott formában is tudjuk használni. Egy szép infografika nyomtatott változatban is vonzó. Képzeljük el, menyire érdekesebb az, ha egy termék bemutató lap hátára egy vele kapcsolatos infografikát nyomtatunk. Mivel érdekes és oktató jellege van, ezért felhívja a figyelmet és sokkal kevesebb az eséje, hogy a legközelebbi szemetesben végzi.

Mire kell ügyelni:

  1. Legyen tartalom a grafika körül – Mindig jó, ha van egy cikk,vagy egy kis szöveg a grafika körül. Ezt fel lehet arra használni, hogy jobban be tudjuk mutatni az adott témát.
  2. A jó design nagyon fontos – Hogy egy infografika sikeres lesz vagy sem nagyban függ attól, hogy mennyire könnyű megemészteni. Egy gyenge infografika design olyan lesz, mint egy PowerPoint prezentáció, viszont  tehestséges designerek szinte bármit el tudnak készíteni.
  3. Kell promoválni – Ugyanúgy kell promoválni, mint bármilyen más tartalmat. Az nem elég, hogy feltesszük a Facebookra és kész. Építs linkeket, oszd meg a közösségi hálókon, tedd be a hírleveleidbe, tedd fel mindenhova ahova tudod.
  4. Küldd el influencereknek – Ahogy már előbb beszéltünk róla, a grafikák könnyen emészthetőek és érdekesek, ezért nagy esély van arra, hogy megfogjuk vele egy influencer érdeklődését. Ha valóban érdekesnek találja, akkor megosztja a követőivel, ami számunkra nagyszerű.
  5. Legyen érdekes és hasznos – Az infografikák néha azért nem sikeresek, mert vagy túl tág a téma, vagy egyszerűen unalmas, esetleg nagyon szűk körnek szól. Néha azért buknak el, mert túl sok benne az információ. Néha pedig azért, mert egyszerűen nem érdekes olvasni. Ezt beismerni a legnehezebb.

Ha esetleg nincs elég időd, hogy Photoshop-ban elkészíts egy komoly infografikát, vannak szerencsére olyan online eszközök, amik segítenek ebben:

  1. Canva – Ez az egyik legismertebb online képszerkesztő platform, amelynek van egy külön infografika készítője is. Emellett még választhatsz több sablon közül is.
  2. Venngage – Egy nagyszerű eszköz infografikák készítésére. Választhatsz sablonok, témák, többszáz táblázat, grafikon közül, sőt, a sajátjaidat is fel tudod tölteni. Még animálásra is van lehetőség.
  3. Easel.ly – Ez az ingyenes, online infografika készítőn több tucat sablon közül tudsz válogatni, amelyet könnyen át tudsz alakítani.
  4. Piktochart – Ugyanúgy, mint a Canva, ez is egy népszerű online platform, amellyel nagyon szép infografikákat tudsz készíteni.
  5. Infogr.am – Egy kicsit kevésbé ismert, viszont itt hozzáférsz nagyon sokféle grafikonhoz, táblázathoz, diagramhoz, térképhez és fel is tudod tölteni a saját képeidet vagy videóidat. Érdemes kipróbálni.

Kapcsolódók

Kimaradt?