Online egyszerűen: miért érdemes blogot vezetni?

Sorozatunkban azokon igyekszünk segíteni, akik fejleszteni szeretnék a vállalkozásukat. Bogyó Roland, a Coding Inventions IT start-up cég vezetője arra vállalkozott, hogy eligazítja az érdeklődőket az online vállakozásfejlesztés kusza világában. A sorozat új részében a blogírás fontosságáról tudhatunk meg többet.

Legutóbbi cikkünkben arról írtunk, hogy mi is az a content marketing és hogy mit értünk tartalom alatt. Most pedig szerre vesszük a különböző típusokat és azokról fogunk beszélni. Ebben a cikkben a blogolásról lesz szó. Kezdjük talán azzal, hogy miért is jó blogot vezetni a honlapunkon.

  1. Közönség bevonzása – Egy blog lehetőséget ad, hogy több millió, internetet használó személyt elérj. Ebből automatikusan következik, hogy egy remek platform a vállalkozásod promoválására. Ez azért működik, mert egy blogon keresztül előbb értéket teremtesz az olvasóidnak, mielőtt bármit is kérnél érte cserébe. Gondolj csak bele, melyik című oldalra kattintanál szívesebben „Hogyan készítsünk adventi koszorút?” vagy „Vásárold meg ezt az adventi koszorút”?
  2. Megalapozza a szaktekintélyed – Ha folyamatosan olyan témákról és ötletekről írsz, amelyek fontosak a közönségednek, szaktekintély leszel a saját területeden. Egy szakértőnek olyan ma egy blog, mint amilyen régen a névjegykártya volt.
  3. Fel tudod építeni az online branded – A blogolás egy nagyszerű módszer arra, hogy felépítsd az online brand-ed. Az egyik legjobb stratégia arra, hogy létrehozd és kontroláld a brand-ed, az, hogy folyamatosan olyan témákról írsz, amelyek alapján ismertté akarsz válni.
  4. Szoros kapcsolatot tudsz kiépíteni az olvasóiddal – Az oldaladnak van egy forgalma. Egy blog segít abban, hogy annak a forgalomnak egy része átalakuljon potenciális klienssé s a potenciális kliensek pedig kliensekké. Tegyük fel, hogy valamelyik platformon megy egy reklámod, ami a látogatót az oldaladra viszi. Ha az a látogató látja, hogy van blogod és a blogodon folyamatosan fontos és hasznos dolgokról írsz, sokkal nyitottabb lesz feléd.
  5. El tudod mesélni a történeted – Egy előző cikkünkben már beszéltünk a mesélés és egy jó történet fontosságáról. Egy blog remek lehetőséget biztosít a te történeted elmesélésére.

Még sok érvet tudnék sorolni, hogy miért jó a blog (segít megismerni új embereket, segít megtalálni a hangod, ki tudsz tűnni, stb.) viszont úgy gondolom, hogy ez is elég motiváció ahhoz, hogy elkezdj egyet.

Lehet, hogy már van blogod. Az is lehet, hogy már sok bejegyzésed megjelent, de valamiért mégsem megy. Nézzünk meg egy pár okot, hogy ez miért lehetséges:

  1. Nem gyűjtöd az e-mail címeket – Sokan úgy gondolják, hogy az e-mail már halott dolog, pedig nem az. Egyáltalán nem az. Persze sok olyan e-mailt kapunk, ami a legkevésbé sem érdekel minket, s még az elolvasása előtt töröljük is. Viszont ha egy olyan helyről kapunk e-mailt, amit szeretünk és számunkra fontos, azt mindig elolvassuk. Most lehet azt kérded, hogy rendben, de hogyan? Elsősorban legyen egy hely, ahol fel tudnak iratkozni a hírleveledre. Felajánlhatsz például egy ingyenes letöltést az e-mail címért cserébe. Ezt nevezik etikus megvesztegetésnek. Ha ez is megvan, akkor minden e-mail kiküldése előtt gondolkozz egy jó, frappáns, humoros, érdekes címen. És ezt még tovább lehet csavarni. A kutatások azt mutatják, hogy, ha az e-mail tárgy-a tartalmazza a „video” szót, a megnyitási arány 20%-kal nő (természetesen magában az e-mailben kell legyen egy videó).
  2. Nem vagy következetes – Sokan elkezdenek egy blogot, az elején foglalkoznak vele, de utána alábbhagynak, így azok az olvasóik, akik addig követték őket, elmennek. Ami ennél is rosszabb, ha folyamatosan változik a tartalom minősége. Az nem megy, hogy egyik tartalmad nagyon jó minőségű, a következő viszont gyenge.
  3. Nem veszed elég komolyan a blogod – Egy blog vezetése kemény munka, nem csak egyszerű hobbi. Amikor elindítunk egy blogot, mindig hosszú távon kell gondolkodni. Ha úgy tekintesz a blogodra, mint munka, akkor nem az lesz számodra a legfontosabb, hogy hány pozitív kommentet kaptál, hanem, hogy melyik az a fajta bejegyzés, tartalom, ami például a legtöbb látogatót vásárlásra bírta.
  4. Nem szereted a blogod – Nem szereted a blogod, az csak azért van, mert valahonnan hallottad, hogy fontos. Ha nem szereted a blogod, akkor sajnos nemigen fog motiválni téged arra, hogy folyamatosan, következetesen jó tartalmat gyártsál.

Most hogy beszéltünk arról is, hogy milyen dolgok befolyásolhatják negatívan a blogod, üssünk meg újból egy pozitív hangnemet, és nézzünk meg egy pár olyan eszközt, ami segíthet neked a blogolásban.

  1. HubSpot Blog Topic Generator – Néha nagyon nehéz tud lenni, hogy folyamatosan új és érdekes témákat találj. Ha nehezedre esik kitálálni egy egyedi és érdekes témát, akkor ez segít neked. Csak annyit kell csinálj, hogy beírsz a megadott mezőkbe egy pár kulcsszavat, és bumm, kapsz jó pár címet.  Hogy ne csak üresbe beszéljünk, ki is próbáltuk. Arra a kulcsszóra kerestünk rá, hogy „blogging”, vagyis blogolás, és a következő találatokat kaptuk:

Persze nem minden cím fog találni ahhoz, amit te szeretnél, de ad egy pár ötletet.

 

  1. Google Analytics – Sokan, amikor meghallják, hogy Google Analytics, akkor arra gondolnak, hogy az arra jó, hogy meg tudjuk nézni, hogy az oldlaunknak hány látogatója volt, hogy melyek a legjobb kulcsszavak, stb. Nem tévednek, viszont arra is jó, hogy megnézzük melyik blog oldalunk, vagy bejegyzésünk szerepelt a legjobban. Ha pedig tudjuk ezt, akkor tudjuk azt is, hogy melyik az a fajta tartalom, amit az olvasóink kedvelnek.
  2. Piktochart vagy Canva – Ez a két online eszköz segít neked különböző képeket, grafikákat, videókat és infografikákat találni vagy készíteni a bejegyzéseidhez.
  3. WordCounter – Általában a 3000+ szavas bejegyzések jobban teljesítenek, mint a rövidek. Ezért is fontos mérni, hogy hány szóból áll a bejegyzésed. Ez persze nem jelenti azt, hogy bármit bele lehet dobni, csakhogy hosszabb legyen. Igaz, hogy sok szövegszerkesztőbe ez már alapból be van építve (Word, Google Docs, stb.), viszont ha egy profibb eszközt szeretnél erre, akkor ott van a WordCounter. Ez az eszköz nemcsak azt mutatja meg neked, hogy hány szóból áll a bejegyzésed, hanem azt is, hogy milyen szinten van az olvashatósága, mennyi időbe telik elolvasni, stb. Itt van például ennek a cikknek az elemzése.

Kapcsolódók

Kimaradt?