Online egyszerűen: mi is az a tartalom marketing?

Sorozatunkban azokon igyekszünk segíteni, akik fejleszteni szeretnék a vállalkozásukat. Bogyó Roland, a Coding Inventions IT start-up cég vezetője arra vállalkozott, hogy eligazítja az érdeklődőket az online vállakozásfejlesztés kusza világában. A sorozat új részében a tartalom marketingről ír.

A content marketing nem jelent mást, mint értékes, releváns és következtes tartalom gyártását azzal a céllal, hogy bevonzzunk és megszerezzünk egy világosan meghatározott közönséget. Magyarán, a tartalom marketing egy hosszú távú stratégia, amleynek az alapja az erős kapcsolat kiépítése a vásárlóiddal, értékes és relaváns tartalom által.  A kulcsszó itt az „értékes”. Hogyha van egy olyan tartalmad, amelyet a közönséged szeret, keres, nem csak átfut rajta, akkor tudod, hogy jó úton jársz.

Fontosabb viszont, hogy miért hasznos ez a vállalkozásunk számára. Ahhoz, hogy ezt megértsük, meg kell értsük a vásárlási ciklust. Az pedig leegyszerűsítve a következőképpen néz ki:

  • Tudatosság: még a tudatosság előtt lehetséges, hogy a vevőnek van egy szükséglete, de nem tudja, hogy van rá megoldás.
  • Kutatás: amiután a vevő megtudja, hogy igenis van megoldás, elkezd kutatni, hogy oktassa magát. Például egy olyan személy, aki hűtőgépet szeretne vásárolni, utána fog járni, hogy milyen típusú hűtúgépeket lehet kapni és hogy melyik passzol az ő szükségleteihez.
  • Megfontolás: ezen a ponton a vevő már elkezdi összehasonlítgatni a különböző termékeket és eladókat, hogy biztos legyen benne, hogy a legjobb minőséget kapja egy becsületes áron.
  • Vásárlás: végül pedig a vevő döntést hoz és megvásárolja a terméket.

A hagyományos reklámozási módszerek és marketing remek eszközök, ha az utolsó két lépésről beszélünk. A content marketing az első két lépést veszi figyelembe. Segít a megoldások tudatosításában és a vásárlók oktatásában.  

A tartalom marketing az egyetlen olyan reklámozási módszer, amely segítségével meg tudod mutatni, hogy igenis törődsz a vásárlóiddal, hogy igenis érdekelnek a problémáik. Manapság ezt már el is várják. 

Mi a tartalom marketing alapja?

Minden jó tartalom alapja a mesélés. A mesélés pedig nem újdonság. Szeretünk mesélni, meséket hallgatni és azokat továbbadni. Mikor kicsik voltunk, gyerekmeséket olvastunk, felnőtt korban már komplexebb regényeket. Egy jó filmnek az alapja is egy jól megírt történet, ugyanúgy, mint számos számítógépes játéknak. Szeretjük beleélni magunkat a történetbe, szeretünk a részesei lenni.

Vegyük példának a képregényeket. Azok nagyon jól tudnak mesélni. Az internet előtt is népszerűek voltak, azóta pedig egyre nagyobb bevételeket hoznak. Ha megnézzük, hogy idén és az elmúlt pár évben hány képregény alapú film vagy sorozat készült, lehet, hogy meglepődünk. A képregényipar 2015-ben majdnem 600 millió dollárt keresett (és ebbe a filmek nincsenek beleszámolva). A filmek külön pedig több milliárd dollárt hoztak. Persze lehet érvelni, hogy a különleges effektek is hozzájárultak a sikerekhez, de ezeknek a sikereknek az alapja a történet.

És ha már történet, akkor nézzük meg a content marketing történetét:

Egy jó történethez nem kell szuperhősöket gyártanunk. Elég, ha a vásárlóink, vagy közönségünk problémáit és azokra a problémákra a mi megoldásunkat szépen tudjuk illisztrálni.

Egész pontosan mit értünk tartalom alatt?

Számos eszköz áll a tartalomgyártásban a rendelkezésünkre. Ezek közül már mutattunk be párat, viszont a következő pár cikkben külön-külön bemutatjuk őket. Lesz szó web oldalakról, blogokról, podcastekről, ebook-okról, infografikákról, különböző típusú videokról és még nagyon sok mindenről. 

Kapcsolódók

Kimaradt?