Online egyszerűen: hogyan népszerűsítsük honlapunkat?

Új sorozatunkban azokon igyekszünk segíteni, akik fejleszteni szeretnék a vállalkozásukat. Bogyó Roland, a Coding Inventions IT start-up cég vezetője arra vállalkozott, hogy eligazítja az érdeklődőket az online vállakozásfejlesztés kusza világában. A sorozat első részében honlapunk népszerűsítésére ad tippeket.

Megvan az új honlapod, bárki láthatja a termékeid és szolgáltatásaid. A te weboldaladon kívül azonban több milliárd létezik még, hogyan tudsz tehát segíteni a potenciális klienseiden, hogy megtalálják az oldalad, ráadásul kevés anyagi befektetéssel? Megmutatjuk.

  1. Az első és legfontosabb az a SEO, azaz search engine optimization, magyarul keresőoptimalizálás. Egy jó SEO abban segít neked, hogy ha egy keresőmotorban (pl. Google) rákeresnek olyasmire, amit te árulsz, a te linked jelenjen meg az első találatok között. Létezik egy olyan mondás, miszerint semmi sem létezik a Google harmadik lapja után. Mikor történt meg utoljára, hogy valamit kerestél a neten és túlmentél a harmadik oldalon is? Na ugye. És akkor a fontos kérdés: mit tudsz te tenni, hogy jó SEO-d legyen? A legbiztosabb az, ha szakértőkhöz fordulsz. Lehet belekerül egy kis pénzedbe, viszont ha online marketingbe akarsz fektetni, akkor mindenképp kezdd a SEO-val.

  1. Két szó: közösségi hálózatok. Ha kapcsolatba akarsz lépni a vásárlóiddal, a közösségi oldalaknál nincs jobb módszer. Sokan úgy gondolják, hogy ez a módszer csak akkor jó, ha B2C (business to customer, azaz cégtől vásárlóhoz) típusú céged van, viszont a közösségi hálózatokon jelen lenni B2B (business to business, vagyis cégtől céghez) cégként is kötelező. Ha B2C típusú céget vezetsz, akkor gondolj a Facebookra, Instagramra, Snapchatre és Pinterestre. Ha B2B típusú vagy, akkor gondolj LinkedInre, Twitterre és Google+-ra (talán azt gondolod, hogy az utóbbi haszontalan, de bizonyítottan hatékony B2Bben és segít a keresőmotorok találatában is megjelenni – lásd SEO). Eddig minden rendben. Most bizonyára azon gondolkodsz, hogy milyen, hogy néz ki egy jó bejegyzés (post). Gondolj vissza olyan bejegyzésekre, melyek felkeltették az érdeklődésed… fogadni mernék, hogy volt benne egy vagány kép és egy nyerő főcím – és persze az egyedi tartalom is fontos.
  1. Videók: kutatások azt mutatják, hogy semmivel sem tudod jobban megfogni a közönséged figyelmét, mint videóval. Hogyha át akarod vinni őket a honlapodra, egy videó a legjobb módszer erre. Sem a jól megírt tartalom, sem a fantasztikus képek nem tudják felvenni a versenyt a videóval. Tegyél tehát mozgóképet a bejegyzéseidbe, keverd össze szuper tartalommal, érdekes főcímekkelm, és készülj fel a bejövő forgalomra.
  1. Blog: a blogvezetés egy másik nagyszerű módszer arra, hogy kapcsolatba lépj a közönségeddel. Adjál tanácsokat, ossz meg történeteket vagy bármilyen fajta hasznos információt, ami érdekelheti a követőid. De a blogolás nem áll meg itt: legyél vendégblogos, más, a te piaci résedben közismert blogokon, vagy kérj meg valakit, hogy legyen vendégíró a te blogodon. Hogyha nem tudod, hogyan kezdj neki, vagy ha nem vagy elég magabiztos az írói képességeidben, akkor kezdj el olvasni más blogokat és újságcikkeket, és keresd bennük a rendszert.

  1. Podcast: miért fontos ez? Van egyáltalán valaki, aki hallgat podcastokat? A rövid válasz az, hogy bizony van, és egyre több, mert az emberek úgy érzik, hogy egy podcast hallgatása közben sokkal mélyebb a kapcsolat. Kevésbé tűnik zsúfoltnak. Olyan, mintha valaki csak hozzád beszélne. Egy másik jó tulajdonságuk, hogy bárhova el lehet őket vinni, bárhol meg lehet hallgatni őket. Tudod hallgatni vezetés, sportolás vagy akár főzés közben is, hogy csak egy pár példát említsek. Mikor az online stratégiádon dolgozol, mindenképp figyelj oda a podcastokra de vigyázz arra, hogy olyan dolgokról beszélj, amelyek hasznosak és érdekesek lehetnek a követőidnek.
  1. Vedd górcső alá a konkurenciát! A versenytársak felmérése, szem előtt tartása, elemzése mindig nagyon fontos. Nézd meg a stratégiáikat. Hogyan lépnek kapcsolatba a vásárlóikkal? Milyen csatornákat használnak? Hogyan tudnád te ezt tökéletesíteni?
  1. Kérj interjút olyan személyektől, akik befolyással bírnak a te piaci résedre. Biztos tudod, hogy kik azok a személyek a te piaci résedben, akik vezető alakoknak számítanak. Kérj tőlük interjút, írd meg a blogodra, foglald bele podcastba és közösségi hálókra szánt bejegyzésekbe is. Ha úgy gondolod, hogy nem is állnának szóba veled, akkor meg fogsz lepődni, hogy sokan mennyire szeretnek beszélni magukról. Figyelj oda azonban arra, hogy az e-mail, amiben felkéred őket egy interjúra, jól meg legyen írva, mert ha nem, egyszerűen csak letörlik. Erra vannak stratégiák, amelyekre majd újabb cikkekben térünk vissza.
  1. E-mail marketing: nem, ez nem egy halott módszer. Kissé ugyan hagyományosabb, de kiváló eszköz a mai napig. Küldjél tehát lényeges és hasznos információkat a vásárlóidnak, és miután már van egy kiterjedt listád, fel tudod használni azt, hogy a feliratkozókat a honlapodra irányítsd.
  1. Cselekedj: csodálatos dolgok csak akkor történnek, ha cselekszel. Hogyha a stratégiádba belefoglalod ezeket a lépéseket, a látogatóid száma növekedni fog.

Miközben olvastad ezt a cikket, feltűnhetett, hogy folyamatosan olyan tartalomról beszéltem, amely hasznos és értékes a vásárlóid számára. Meg kell győződnöd meg arról, hogy úgy a bejegyzéseid, mint a podcastjeid és videóid mind a vásárlóid problémáit és szükségleteit tartják szem előtt. Lehet, hogy egy cicás videó hoz neked 100 lájkot, de ez nem sokat segít az ún conversionben. – ami az a pont, amikor egy marketing üzenet címzettje végigvisz egy kívánt műveletet (megnyitja az emailt, ráklikkel a linkünkre, kitölti a regisztrációs űrlapot, stb. és persze ha megvásárolja a terméket az a teljes conversion) - erre majd mind visszatérünk egy jövőbeni cikkben.

Kimaradt?