Online egyszerűen: hogyan növeljük követőink számát a közösségi hálókon?

Nemrég elindult sorozatunkban azokon igyekszünk segíteni, akik fejleszteni szeretnék a vállalkozásukat. Bogyó Roland, a Coding Inventions IT start-up cég vezetője arra vállalkozott, hogy eligazítja az érdeklődőket az online vállakozásfejlesztés kusza világában. A sorozat részében arról ír, hogy ha már megvan a honlapunk és elkészítettük a vállalkozásunk oldalát a közösségi hálózatokon, van néhány követőnk is, akkor miként növelhetjük a számukat?

A leggyorsabb és legrosszabb módszer, ha valakit megfizetsz azért, hogy lájkokat hozzon az oldaladra, ez azonban nem fog sokat tenni a vállalkozásodért. Azok a lájkok ugyanis nem olyan emberektől jönnek majd, akiket érdekel a vállalkozásod vagy a termékeid. Sokkal jobb tehát, ha a minőséget és nem a mennyiséget veszed figyelembe. Ha be tudod vonzani a megfelelő embereket, szép eredményekre számíthatsz.

Íme néhány tipp:

1. Az első és legfontosabb, hogy tökéletesen ismerd a közönséged. Tudd pontosan, hogy kiknek szánod az üzeneted. Sokan azt mondják, hogy mindenkinek, de ez nem így van – pontosan meg kell határozni.

2. Szuper tartalomra van szükség. Olyan tartalomra, amely a közönséged nyelvén beszél, ami hasznos számukra. Ha semmi egyebed nincs is, de jó tartalmad legyen. Ez lehet bármi, egy kép, egy videó, egy animáció, egy infografika, egy rövid bejegyzés, bármi. Vannak nagyon jó online eszközök, amelyek segítenek neked tartalmat gyártani, és sokuk ingyenes is.

3. A bejegyzéseid legyenek rövidek. Ha bő lére ereszted azokat, akkor két lehetőség van: az első, hogy egyszerűen el sem olvassák, a második, hogy két mondat után továbblépnek (TL,DR szindróma – too long, didn’t read, azaz túl hosszú, nem olvastam el) .

4. Foglalkozz a követőiddel. Hallgasd meg őket, reagálj a kommentjeikre, engedd meg, hogy lássák a vállakozásod emberi oldalát. Legyél informáló, ne önformáló. Mi a különbség a kettő között? Egy önformáló általában olyan bejegyzéseket oszt meg, amely csak számára fontosak. Egy informáló pedig olyan bejegyzéseket ír, melyek információt osztanak meg. Használd a 80/20-as szabályt: 80% tartalom, 20% promoválás.

5. Légy aktív, de nem túl aktív. Legyél releváns, szórakoztató, de ne spammeld a közönséged. Ha túl sok a bejegyzésed, ha túl sok a frissítés, akkor nem a like gombra fognak kattintani, hanem az unfollow gombra.

6. Használj hashtageket (pl. #codinginventions). Twitteren lehet, hogy jobban működik, mint Facebookon, viszont ha használsz hashtageket, amikor népszerű vagy felívelőben levő témákról írsz bejegyzést, az jó módszer a követők számának növekedésére.

+1: szervezz versenyeket, vagy adj különleges kedvezményeket a követőidnek.

Kapcsolódók

Kimaradt?