Hangnemváltás az olajpiacon – a Lukoil közeledne az OPEC-hez

Oroszországnak együtt kellene működnie az OPEC-kel a kőolaj-kitermelés csökkentése érdekében – nyilatkozta a Lukoil alelnöke. A Lukoil Oroszország legnagyobb magánkézben lévő olajvállalata, a hivatalos politikába ugyan nem szólhat bele, de nyomást gyakorolhat a Kremlre. Oroszország eddig elutasította, hogy az OPEC-kel együtt csökkentse kitermelését - tájékoztat az EuroNews.

Leonyid Fedun a Tass orosz hírügynökségnek mondta azt még hétfőn, hogy “jobb egy hordó olajat 50 dollárért eladni, mint kettőt 30 dolláros áron értékesíteni”. Egy orosz befektetési alap vezetője is felvetette, hogy egy nap talán hazája együttműködhet a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetével. A végső döntést azonban Vlagyimir Putyin elnök fogja meghozni.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) elsődleges célja a tagországok kőolaj-kitermeléssel kapcsolatos politikájának koordinálása. Jelenlegi tagjai: Algéria, Angola, Indonézia, Irán, Irak, Kuvait, Líbia, Nigéria, Katar, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Venezuela és Ecuador (Wikipédia).

A DNV GL – Oil&Gas olaj- és gázipari tanácsadó cég régiós menedzsere szerint nem az OPEC, inkább Amerika és Oroszország túltermelése okozza a problémát. A szankciók feloldásával Irán is többet exportálhat, de növelte termelését Líbia és Irak is. A szaúdiak közben nagyjából annyi olajat termelnek, mint eddig.

Az OPEC-tagok csak akkor fogják vissza a kitermelést, ha a szervezeten kívüli országok is együttműködnek. Eddig csak Omán és Azerbajdzsán jelezte, hogy kész az együttműködésre és a kitermelés csökkentésére.

Közben a tagok közül Szaúd-Arábia folytatja a termelési beruházásait, Irán növeli a kitermelését, és Irak is fokozná az olajexportot. Irak a déli mezőivel akár napi napi 4 millió hordóra növelheti kitermelését idén.

A kisebb tagok, mint Venezuela komoly gazdasági gondokkal küzdenek az alacsony olajárak miatt. A latin-amerikai ország energiaügyi minisztere már kérte az OPEC-et, hogy hívjanak össze válságtanácskozást, ám a szervezet ezt eddig elutasította. A szervezet elnökségét idén ellátó Katar nemrég azt nyilatkozta, hogy mégiscsak átgondolják Venezuela kérését, de semmi konkrétumot nem árult el.

Közben a Világbank közzétette legújabb piaci előrejelzését. Míg októberben még úgy számolt, hogy a nyersolaj hordónkénti ára idén átlagosan 51 dollár körül mozog majd, a januári előrejelzésében már csak hordónként 37 dollárt jósol.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?