Rekord alacsony szintre esett a kőolaj ára

Az elmúlt 13 év legalacsonyabb árára csökkent a kőolaj hordónkénti ára. Hétfő reggel az európai piacokon irányadó Brent-típusú kőolaj hordónkénti ára a hatalmas kínálat és egyre kisebb kereslet miatt már 28 dollár alá csökkent. Hétfőre enyhén csökkentek az üzemanyagárak is.

A csökkenéshez az is hozzájárult, hogy a nyugati államok megszűntették az Iránnal szemben alkalmazott szankciókat, így az arab állam ismét exportálhatja a kőolajat a már így is telitett piacokra. Ennek következtében hétfő reggel 27,67 dollár volt az árfolyam. Az olaj ára utoljára 2003-ban ennyire alacsony.

Ugyanilyen szinten van az Amerikai piacon is irányadó WTI-kőolaj ára, amely 35 centet veszített hétfő reggelre az értékéből, 29,7 dollárra csökkenve.

Enyhén csökken az üzemanyag ára
Az ismételt árcsökkenés miatt hétfő reggelre több üzemanyag-forgalmazó vállalatnál is alacsonyabb lett a gázolaj és a benzin ára. A legtöbb töltőállomásnál 4-5 banival olcsóbban lehet tankolni. Székelyudvarhelyen az ország legolcsóbb töltőállomásaként ismert Bethlen utcai valamint a II Rákoczi Ferenc utcai kutaknál 4,10 lej a gázolaj és 4,72 a benzin ára.

A világpiaci ár 2014-ben még 115 dollár körül mozgott, amikor a nagy kínálat miatt csökkenésnek indult. Az utóbbi hónapokban az üzemanyag ára is csökkent Romániában, azonban nem annyira drasztikusan. Ennek oka a dollár átváltási árfolyamának növekedése valamint a különböző adók, illetékek valamint a kitermelési költségek emelkedése. Romániában egyébként egy liter üzemanyag árának közel 60 százaléka megy az államkaszába.

Szakértők szerint a 30 dollár alatti hordónkénti árral számolva fennáll a veszély, hogy Romániában nem éri meg kitermeli a kőolajat. Ez ugyanis egy rendkívül fontos küszöb, mivel itthon a kitermelés költségei és az adók összege mellett a logisztikai költségeket és az eszközölt befektetések összegét is átszámolva, ennyibe kerül egy hordó kőolaj kitermelése.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?