Sarokba szorítják Szaúd-Arábiát az alacsony olajárak

Szaúd-Arábia jövő évi költségvetésében számos, politikailag érzékeny területen is kiadáscsökkentést tervez, mert bevételei jelentősen megcsappantak az évtizedes mélyponton lévő olajárak miatt.

A pénzügyminisztérium által hétfőn publikált 2016-os költségvetéséből kiderült, hogy a világ legnagyobb nyersolajexportőre több évre számol az alacsony világpiaci olajárral. Szaúd-Arábia költségvetési hiánya az idén 367 milliárd riált, (97,9 milliárd dollár), a bruttó hazai termék (GDP) 15 százalékát teszi ki. A jövő évi büdzsében 326 milliárd riálra szeretnék leszorítani a hiányt.

A költségvetés kiadásait is visszafogják jövőre, 840 milliárd riállal terveznek a büdzsében, szemben az idei 975 milliárd riállal. Jövőre 514 milliárd riál bevételt vár a szaúdi kormányzat, az idei 608 milliárd riál után.

Az olaj ára idén átlagosan hordónként 54 dollár volt, az év végére viszont 37 dollárra esett. Szalmán szaúdi király korábban hangsúlyozta, hogy az ország gazdasága meg tud felelni a kihívásoknak, hozzátéve, hogy a jövő évi költségvetésben diverzifikálják a királyság bevételi forrásait. A pénzügyminisztérium a költségvetés tervezetében a költségcsökkentő intézkedések között sorolja fel, hogy kiigazítja a víz, a villamos energia és a kőolajtermékek állami támogatását a következő öt évben. Ez politikailag érzékeny lépés a királyság számára, mivel korábban - jóléti ellátásként - rekordalacsony szinten tartották a fenti szolgáltatások belföldi árait.

A költségvetési tervezetben - részletek említése nélkül - "számos terület és gazdasági tevékenység" privatizációt ígérték, valamint az általános forgalmi adó bevezetését, illetve az üdítők és a dohány adójának megemelését.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?