Óránként 4 millió dollárral gyarapodik a világ leggazdagabb családjának vagyona

A világ leggazdagabb családja az amerikai Walton család, akiknek vagyona óránként 4 millió dollárral növekszik.

A Bloomberg lap cikke szerint a Walton család – akik nevéhez fűződik a Walmart nevű amerikai üzletlánc – vagyona percenként 70 ezer dollárral gyarapodik, óránként 4 millióval, naponta pedig 100 millióval. Jelenleg több mint 191 milliárd dollárt birtokolnak, 2018 óta a világ legvagyonosabb családjának számítanak.

Az üzletlánc kezdő munkatársainak 11 dolláros órabérből kell megélniük. Az elmúlt években számos kritika érte a vállalatot nemcsak az alacsony bérezés miatt, hanem azért is, mert nem fizettek ki túlórákat, nem engedélyeztek pihenőidőt, ebédidőt, igyekeztek fellépni a szakszervezeti szerveződések ellen és így tovább.

A világ leggazdagabb emberének, Jeff Bezosnak a tulajdonát képező The Washington Post egy korábbi számítása szerint egy átlagdolgozó egy év alatt nem keres annyit, mint a Walton család egy perc alatt (a cikk ráadásul a fent írt összeg töredékével, 25 ezer dollárral számolt februárban, amelytől elmaradt az átlagos dolgozói éves bér).

Egyre gazdagabbak

Az egyébként a milliárdos Michael Bloomberg által alapított lap megjegyzi: a leggazdagabb 0,1 százalék amerikai ma több pénzt birtokol, mint 1929 óta bármikor, az ázsiai és európai családok is egyre gazdagabbak. A világ legmódosabb 25 családja 1,4 trillió dollárt tudhat a magáénak, ez 1,400 000 000 000 000 000 dollár, nagyjából 5 964 620 149 602 618 000 lej. Ráadásul tavaly óta 24 százalékkal nagyobb összegről beszélünk.

A Bloomberg arról is ír, hogy nehéz kiszámítani családi vagyonokat („dinasztikus dollárokat”), hiszen több évtized vagy évszázad felhalmozott vagyona összezavarja a számításokat. Akiket pedig könnyű mérni, azok az ultraalacsony kamatlábak, adócsökkentések, a dereguláció és innováció előnyeit élvezik. A Koch család például kockázati tőkével is foglalkozik, a Walton család sarjai újabb vállalkozásokat indítanak, és hatalmas összegeket nyernek a Chanel, a Ferrero tulajdonosai is.

A legmódosabb család tehát a Walton, akik a harmadik generáció óta gyarapodnak. A Walmart részvényeinek felét birtokolják ma, ez tavaly 191 milliárd dollárnyi értékpapírt jelentett számukra. A második leggazdagabb család a Mars, akiknél az ötödik generáció tollasodik, és akiket a Mars, az M&Ms, a Milky Way és a kedvenc családi lóról elnevezett Snickers miatt ismerhetünk  - ők 126 milliárdon osztozkodnak. A harmadik leggazdagabb család a Koch: a nagyapa olajcége óta gyarapodó tagok összvagyona 124 milliárd dollárnál jár.

A negyedik leggazdagabb család Szaúd-Arábia uralkodóié, az ötödik a Chanel márkát birtokló Wertheimer, őket követi a szintén párizsi Hermes és így tovább, a hetedik a belga Van Damme, De Spoelberch és De Mevius, akik a Anheuser-Busch InBev sörfőző vállalatot birtokolják. A nyolcadik helyen a Boehringer Ingelheim gyógyszeripari vállalatot tulajdonló Boehringer és Von Baumbach család áll, a kilencedikre került az indiai Reliance Industries Limited, több területen működő vállalat tulajdonosa, az Abani család, a tizediken az amerikai Cargill és MacMillan családok, akik nevéhez az elsősorban élelmiszerrel foglalkozó Cargill vállalat fűződik.

Szerény javaslat

A lap megjegyzi: „egyes kritikusok” szerint ezek a számok bizonyítékot adnak arra, hogy a kapitalizmus javításra szorul, az egyenlőtlenségek politikai kérdéssé váltak világszerte. A Bloomberg persze szerény megoldásokat említ, például a vagyonadót, és a 17. leggazdagabb család egyik tagjának, Liesel Pritzker Simmonsnak az aggodalmát: „ha nem teszünk semmit, mi lesz velünk, csak halmozzuk ezt a gazdagságot egy országban, amelyik szétesőben van? Ez nem az az Amerika, amelyben élni akarok”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?