Annyit birtokol a leggazdagabb 26 ember, amennyit a legszegényebb 3,8 milliárd

A leggazdagabb 26 ember annyit birtokol, mint a legszegényebb 3,8 milliárd - írta meg a The Guardian.

A svájci Davosban tartott éves Világgazdasági Fórum előtt megjelent adatok szerint 2018-ban tovább nőttek az egyenlőtlenségek: a gazdagok gazdagabbak, a szegények szegényebbek lettek.

2018-ban a világon élő 2200 milliárdos vagyona további 900 milliárd dollárral nőtt, ez napi 2,5 milliárdos gazdagodást jelent. Miközben a leggazdagabbak vagyona 12 százalékos gyarapodást látott, a legszegényebbek 11 százalékkal lettek szegényebbek.

Az Oxfam jelentése szerint ez a szélesedő szakadék akadályozza a szegénység elleni fellépést. Azt írják: a "meglehetősen szerény" 1 százalékos vagyonadóval már évi 418 milliárd dollárt lehetne beszedni ahhoz, hogy minden egyes, az iskolából jelenleg kimaradó gyereket oktassanak, és egészségügyi biztosítással megakadályozzanak évi 3 millió elhalálozást.

Az elmúlt tíz év alatt, a gazdasági válság óta majdnem megduplázódott a milliárdosok száma: 2017 és 2018 között minden második napot milliárdossá vált valaki. A világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos, az Amazon tulajdonosaként 112 milliárddal növelte vagyonát ebben az időszakban: ennek alig egy százaléka a 105 milliós Etiópia egészségügyének teljes évi büdzséjére elég volna.

Az Oxfam kampányokért és politikai irányelvekért felelős igazgatója, Matthew Spencer szerint, bár sokakat kiemeltek az extrém szegénységből, az egyenlőtlenség növekedése kockáztatja ezt a folyamatot. Mint magyarázta, a gazdaság úgy van megszervezve, hogy a vagyonok növekedő mértékben és igazságtalanul koncentrálódnak a privilegizált néhány millió ember kezében.

Címlapi illusztrációnk forrása: Medium

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?