banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

ENSZ-főtitkár: ne felejtsük el az 1930-as évek tanulságait

Számos ponton néz ma szembe fenyegetéssel a nemzetközi közösség, tanulnia kellene az elmúlt évszázad eseményeiből – állapítja meg António Guterres ENSZ-főtitkár abban a beszédében, amelyben felvázolja: szerinte melyek a 193 tagországból álló világszervezet legfontosabb feladatai az idei évben.

„Ne felejtsük el az 1930-as évek tanulságait! Nem szabad teret engedni a gyűlöletbeszédnek, az intoleranciának vagy az idegengyűlöletnek!” – jelentette ki. Felidézett több olyan eseménysort, amely félelmet, aggodalmat kelt szerte a világon: például a fegyveres konfliktusokat, amelyek miatt több millió ember menekült el otthonából, a tartós szegénységet, az emberek közötti egyre nagyobb egyenlőtlenséget, és mindezek tetejében a klímaváltozást.

Közben pedig a populizmus, a nacionalizmus és a vallási fundamentalizmus táplálta társadalmi és politikai változások súlyos kihívást jelentenek a világszervezetnek, mert az általa képviselt értékeket, vagyis, a békét, az igazságosságot és a toleranciát folyamatos támadások érik. „A gyökerét kell megtalálnunk a bajoknak, amelyek miatt az emberek elveszettnek érzik magukat ebben a rohamosan változó világban” – mondta a beszédben, amelyről a Kyodo hírügynökség számolt be csütörtökön.

Guterres három olyan területet jelölt meg, amely szerinte a legfontosabb ma a világon: a klímaváltozás elleni küzdelem, az új technológiák minél szélesebb körű alkalmazása, és azon dolgozni, hogy megvalósítható legyen 2030-ra az ENSZ által kitűzött 17 fenntartható fejlődési cél. Rámutatott azokra a területekre is, amelyeken szerinte haladást ért el a világ tavalyhoz képest. Ezek között is elsőként említette, hogy nagyon sokat javult a helyzet a Koreai-félszigeten.

Kapcsolódók

Kimaradt?