Vasárnap óraátállítás – áttérünk a nyári időszámításra (SZAVAZZ!)

Románia áttér a nyári időszámításra vasárnap hajnalban: 3:00 órakor előre kell állítani az órákat 4:00 órára.

Így a romániai időzóna GMT+2-ről GMT+3-ra módosul, a nyári időszámítás pedig október utolsó vasárnapjáig érvényes. Vasárnap az EU összes tagállama áttér a nyári időszámításra, hívja fel a figyelmet az Agerpres hírügynökség.

A hivatalos nyári időszámítást először 1932-ben vezették be Romániában, és 1939-ig minden évben április első vasárnapjától (00:00 órától) október első vasárnapjáig (1:00 óráig) volt érvényben. A nyári időszámítást 1941 és 1979 között nem alkalmazták az országban.Illusztráció: PexelsTekintettel a nyári egyórás időeltolódás előnyeire, a nappali órák maximális kihasználása érdekében 1996-ban Európában további egy hónappal meghosszabbították a nyári időszámítást. Ehhez a gyakorlathoz csatlakozott Románia is, így 1997 óta a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapján ér véget minden európai országban.

Az Európai Bizottság 2018 szeptemberében indítványozta először az óraátállítás eltörlését, miután 4,6 millió európai polgár részvételével nyilvános konzultációra került sor, és a túlnyomó többség a gyakorlat megszüntetését szorgalmazta. A javaslatot aztán az Európai Parlament (EP) 2019 első felében jóváhagyta. Miután eljutott ebbe a szakaszba, várható volt, hogy rövidesen minden tagállamban végrehajtják, de végül a Brexit, a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború miatt egyelőre lekerült a napirendről.

Szavazó

Eltörölnéd az óraátállítást?

Szavazás eredménye
Szavazás eredménye

Az orvosok szerint körülbelül egy hétbe telik, amíg szervezetünk átáll a nyári időszámításra, mivel egy órával korábban kell felkelnünk, mint ahogyan azt megszoktuk, és mint ahogy a bioritmusunk diktálja. Arra is felhívják a figyelmet, hogy az átállást követő három napban 5-10 százalékkal nő a szívroham kockázata, különösen a fiatal, aktív személyek körében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?