banner_mHDmzQnh_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_wHx3GucY_webbanner_300x250.gif

Nem környezetbarát a ruhabérlés

Az Environmental Research Letters finn tudományos folyóiratban publikált kutatás szerint a ruhabérlés még annál is rosszabb, mintha az emberek egyszerűen kidobnák a fölöslegessé vált ruháikat. Noha sokáig úgy gondolták, a ruhabérlés jó válasz lehet a divat fenntarthatósági válságára, kiderült, az ide-odaszállítás és a tisztíttatás nagyon megterheli a környezetet, írja az origo.hu portál.

A tanulmány a ruhák birtoklásának és ártalmatlanításának öt különböző módját vizsgálta, beleértve a bérbeadást, a viszonteladást és az újrahasznosítást. Megállapításuk szerint mind közül a ruhabérlés a legrosszabb választás: annak van a legnagyobb hatása a klímára. 

Holott a zöldnek vélt ruhabérlés már egész külön ágazattá nőtte ki magát. Olyan hírességek, mint Gwyneth Paltrow vagy Ralph Lauren is beszálltak az üzletágba. A GlobalData becslése szerint 2029-re az ágazat értéke 2,3 milliárd font (975 milliárd forint) lehet. A Világgazdasági Fórum viszont idén arra figyelmeztetett, hogy az ágazat a globális károsanyag-kibocsátás 5 százalékáért felel.

Fotó: Pexels |Artem Beliaikin

A ruhabérlés esetenként mégis jó megoldás lehet. Egy, a témával foglalkozó szakértő, Dana Thomas szerint például jelentős események vagy esküvők esetében hasznos megoldás a vásárlás helyett. Az új tanulmány szerint, ha a bérbeadó cégek úgy változtatnák meg a logisztikájukat, hogy az környezetbarátabbá váljon, a bérbeadás környezetvédelmi szempontból egy szintre kerülne a viszonteladással. A tanulmány azt is megállapította, hogy a divatfogyasztás legfenntarthatóbb módja az, ha kevesebb darabot vásárol az ember, és azokat a lehető leghosszabb ideig hordja.

"Fenntartható akarsz lenni? Vásárolj kevesebbet, vásárolj jobban" - ajánlotta Thomas, a gyorsan változó divattal és a ruhák jövőjével foglalkozó Fashionopolis: The Price of Fast Fashion and the Future of Clothes című könyv szerzője.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?