Udvarhelyi textilipari cégek válsága: „Erre készülni lehetett, kellett volna”

Nagyobb odafigyeléssel a városvezetés részéről részben elkerülhető lett volna a székelyudvarhelyi textilipari cégek válsága – véli a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége (SZMVSZ).

Hétfőn kiadott közleményében a SZMVSZ az udvarhelyi textilipari cégek nehézségeiről szóló cikkünkre reagált. Ebben arról számoltunk be, hogy az ugrásszerűen növekvő minimálbér, a megrendelések folyamatos csökkenése, a környező országokban fellelhető olcsóbb munkaerő miatt nehéz helyzetbe került a konfekcióipar a városban, amit a vállalkozások tömeges elbocsátásokkal próbálnak túlélni.

Az SZMVSZ szerint bekövetkezett az, ami a nagy létszámú, tömeges és nagy széria gyártású textilipari termékek piacán már rég szedi a kelet-európai áldozatokat. „Nálunk is folyamatosan csökkent az ágazatban foglalkoztatottak száma, de hogy idáig húzták nagyobb érvágás nélkül, az valószínűleg a képzett és fegyelmezett munkaerőnek, illetve a kiváló menedzsmentnek köszönhető” - olvasható a közleményben.

Az érdekvédelmi szervezet elképzelhetőnek tartja a nehéz helyzetből való kilábalást (főleg a kisebb költséggel fenntartott, kisebb termelői egységek esetében), ugyanakkor újra felhívja az összes önkormányzati döntéshozó figyelmét, hogy „ne egy káosz felé haladjunk, hanem a helyzet egy jól kezelt, jövőbe mutató folyamattá alakuljon.”

A közlemény egyben kritikát is megfogalmaz az udvarhelyi városvezetés irányába: „Erre készülni lehetett, kellett volna, de ehhez legalább a Szövetség elmúlt években számos alkalommal hangoztatott javaslatait figyelembe kellett volna venni: felmérések készüljenek, befektetői kézikönyv készüljön és befektetőkereső tevékenység domináljon, felnőttoktatás kerüljön támogatásra – és mindennek az alapját, a valós idejű kapcsolattartást és kommunikációt helyezzék célkeresztbe a gazdasági szereplőkkel”.

Megkeresésünkre Jakab Áron Csaba SZMVSZ-elnök elmondta, nem most szóltak először. „Már évek óta szorgalmazzuk. A polgármesteri hivatalban számos, iktatott, írásos bizonyítéka van annak, hogy véleményünk szerint az udvarhelyi, udvarhelyszéki gazdasági élet tényezői jóval nagyobb figyelmet érdemel az önkormányzati részéről is” – jelentette ki a Maszolnak.

A közlemény végén az SZMVSZ ismételten felajánlja a segítségét mind az önkormányzati döntéshozók, mind az esetleg vállalkozások létrehozása felé forduló, felszabadult munkaerő irányába.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?