Kutatás: körforgásban vándorolnak a világ körül a mikroműanyagok

Fotó: Pexels | Catherine Sheila

Rengeteg kutatás bizonyította már, hogy a mikroműanyagok komoly hatással vannak a Föld élővilágára. A Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban megjelent tanulmányban most arra is rávilágítottak a szakemberek, egyre fontosabb foglalkozni a problémával, az apró részecskéknek ugyanis látszólag saját körforgásuk van, és a légkörben vándorolva teljes kontinenseket szelnek át – írja a CNN alapján a telex.hu portál.

A friss tanulmányban a kutatók az elmúlt időszakban megjelent kutatásokra alapoztak: ezek rámutattak arra, hogy a légkörben zajló folyamatok nagyban hozzájárulnak a mikroműanyagok vándorlásához. Különféle vizsgálatok és modellek segítségével azt próbálták kideríteni, mi lehet a legvalószínűbb forrása a légkörben szálldogáló mikroműanyagoknak. Ehhez 2017 és 2019 közötti, az Egyesült Államok nyugati részéről származó adatokat vizsgáltak meg: megállapították, évente nagyjából 22 ezer tonna mikroműanyag kerül a levegőbe az országban.
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
A mikroműanyagok elsődleges forrását a szárazföldi forgalom jelenti: a járművek elősegítik a földön található mikroműanyagok levegőbe jutását. Az óceánokban ugyancsak zajlik hasonló folyamat, ott a hullámok és a szél emelik fel a vízfelszínen képződő műanyagszigetek tartalmát, de hasonlót figyeltek meg nagyvárosokban, és termőföldeken is. A tanulmány szerint a levegőbe jutott részecskék majdnem egy hétig is szállhatnak, így megfelelő körülmények mellett óceánokat, vagy teljes kontinenseket szelhetnek át.
A kutatók szerint a szárazföldi szennyezésnek többek közt az Egyesült Államok, Európa, a Közel-Kelet, India és Kelet-Ázsia a melegágya, az óceáni a fejlett partmenti területekre jellemző, a földművelésből származó szennyezés pedig Észak-Afrikában és Eurázsiában jelenik meg. A kutatók szerint az anyagok körforgását hajtó biogeokémiai ciklusokhoz hasonlóan a műanyagok is sajátos, meghatározható tulajdonságokkal rendelkező körforgásban vándorolnak a világ körül. Ugyan a lebomló polimerek terén történtek már előrelépések, a tanulmány szerzői úgy vélik, hogy a nem lebomló műanyagok tovább fognak keringeni a Föld légkörében.

Arra egyelőre nem érkezett bizonyíték, hogy a mikroműanyagok fenyegetést jelentenének az emberekre, de a kutatók kiemelték, hogy elképzelhető, hogy egyelőre nem ismert, negatív hatásaik lehetnek a bolygó ökoszisztémájára és az egészségünkre. Úgy vélik, pont emiatt fontos lenne jobban odafigyelni a műanyaghulladék kezelésére, illetve az óceánban fellelhető műanyagok rendszerből való eltávolítására.

Kapcsolódók

Kimaradt?