Ez okozta a nehézfémszennyezést a Szamoson

Egy Máramaros megyei bányavállalat bezárt tárnáiból ömlött bányavíz a Lápos folyóba, innen jutott nehézfémszennyezés a Szamoson keresztül Magyarországra – tudta meg csütörtökön Krónika a Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóságtól.

A napilap beszámolója szerint az esőzések miatt megáradt patakok elárasztották a Nagybánya közeli Miszbánya térségében a Câmpurele bánya bezárt tárnáit, emiatt jelentős mennyiségű tisztítatlan bányavíz ömlött a Láposba. Ez a folyó Nagybánya alatt ömlik a Szamosba.

A Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság munkatársai vízmintát vettek a helyszínen, a laboratóriumi vizsgálat eredményeit csütörtökön nyilvánosságra hozzák.

A Szamosból Csengernél csütörtökön hajnali 2 órakor vett mintákban az oldott cink, réz, alumínium és vas koncentrációja volt határérték feletti - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.

A közlemény szerint a Szamost érintő vízszennyezés monitorozásáért a katasztrófavédelem helyszíni méréseket és akkreditált laboratóriumi vizsgálatokat hajt végre. A mintavételezés és laboratóriumi vizsgálat folyamatos - tették hozzá.

Kapcsolódók

Kimaradt?