A legjelentősebb hazai folyók mindegyikében kimutatták a mikroműanyagok jelenlétét

Románia 21 folyóvizének elemzésekor valamennyiben kimutatták a mikroműanyagok jelenlétét – közölte egy online konferencián Andrei Coşuleanu, az Act for Tommorow civil szervezet alapítója és vezetője.

Coşuleanu arról számolt be, hogy a víz nemzetközi napja alkalmából a brit nagykövetséggel és más partnerekkel karöltve elkészítették az első elemzést a mikroműanyagok jelenlétéről a romániai vizekben. Három és fél hónapba telt, amíg megvizsgálták a Romániát átszelő legjelentősebb folyóvizeket. Ezekből 21 mintát gyűjtöttek össze, és mindegyikben találtak mikro-, illetve nanoműanyagokat.

A kutatók következtetései szerint Romániának további minőségi ellenőrzéseket kell végeznie a nagy folyók vizéről, meg kell állapítania a műanyagszennyezés fő forrásait, és intézkedéseket kell hoznia a mikroplasztikus vízszennyezés megelőzése és leküzdése érdekében. Ehhez az erre szakosodott kutatóintézetek felszereltségét és kapacitását is növelni kell.

A kutatás készítői regionális szintű intézményközi összefogást javasolnak a jelenség leküzdésére, valamint azt, hogy Románia turisztikai területeit ingyenes ivóvízzel lássák el, hogy ne legyen szükség palackozott vízre. Ugyanakkor bizonyos műanyag csomagolások teljes betiltását is javasolják a kirándulóhelyeken, hogy azok ne kerüljenek a folyóvizekbe.

(A nyitókép illusztráció | Adoba Stock-fotó)

Kapcsolódók

Kimaradt?