Sztársportolók izzadságával zöldítik ki magukat a leginkább szennyező óriásvállalatok

A rengeteg szén-dioxid kibocsátásáért felelős cégek imidzsének és eladásainak jót tesz, hogy tíz- és százmilliók által követett sportesemények szponzoraiként tűnnek fel.

Hatalmas pénzeket költenek a látványsport támogatására az üvegházhatású gázok kibocsátásához globális szinten nagyban hozzájáruló vállalatok, derül ki a New Weather Institute, Sweat Not Oil (Ne izzadj olajat) című tanulmányából. 1990-ben még a dohányipar volt a legnépszerűbb sportok egyik fő szponzora, csak az USA-ban 20 sportágba pumpáltak pénzt. A felettébb egészségkárosító gazdasági ágazatnak az élsporttal való összefonódásáról sokat elmond, hogy 1994-ben csak az R .J. Reynold 2 736 sportrendezvényre adott pénzt.

Időközben a szigorodó előírások miatt a dohányipar kiszorult a potenciális szponzorok közül, a helyét pedig a globális felmelegedésért leginkább felelős ágazatok közé tartozó autóipar, légiközlekedés és kőolajipar vette át. A New Weather Institute a világ legnépszerűbb sportjait és sporteseményeit elemezve közel 300 olyan szponzorizációt talált, ahol a pénz erősen környezetszennyező vállalattól származott. A látványsportok támogatása terén az autóipar a legaktívabb, 199 szerződés köthető járműgyártó vállalatokhoz, míg polgári légiforgalmi cégekhez 63.Az Arsenal egy légitársaságot népszerűsít / Fotó: Facebook/Arsenal London

Sok lóerős szponzorok

Céges bontásban a Toyota az élenjáró, a világ második legnagyobb autógyártójának 31 nagyértékű támogatási szerződése van. A japán vállalat 2017 és 2024 között 835 millió dollárt fizet a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, míg az ausztrál labdarúgó ligát évi 18,5 millió ausztrál dollárral támogatja. A második legaktívabb cég a világ egyik vezető légitársasága, az Egyesült Arab Emirátusokban bejegyzett Emirates Airlines, 29 szerződéssel.

A New Weather Institute becslései szerint 2019-ben az autóipar 1,285 milliárd dollárt költött látványsportok támogatására. Naivitás volna azt gondolni, hogy a globális felmelegedésért nagyban felelős vállalatok azért költenek a sportra, hogy ezáltal emberek tömegeit próbálják befolyásolni egy egészségesebb és a környezetre kevésbé káros életmód irányába.

Színtiszta merkantilizmus

„Erős gazdasági megfontolásból szállnak be a vállalatok a sport szponzorálásába. Számos tanulmány szerint, a vállalati sportszponzorációs szerződéseket főleg a kereskedelmi előny motiválja. A cégek marketing eszközként használják, pozitív képet alakítsanak ki magukról. (…) Más tanulmányok megállapították, hogy a fogyasztói döntéseket pozitívan befolyásolja, ha egy márka jelen van a sport szponzorizációjában” – szögezik le a tanulmány szerzői.

Egyes esetekben a gazdasági szempontok mellett politikaiak is állhatnak szponzori szerződések hátterében. A világ legnagyobb gázipari vállalata, a Gazprom például, az UEFA és a német Schalke 04 szponzoraként javíthatja Oroszország imidzsét, míg a Qatar Airways-nek, mely többek között a FIFA, a Libertadores-kupa és a Bayern München támogatója, ugyanezen szerepe lehet a közel-keleti dúsgazdag olajállam esetében.

A nemzetközi sportszervezetek és a klubok egyáltalán nem finnyásak, hidegen hagyja őket, mekkora környezeti károk árán termelték meg a számlájukra befolyó pénzt. Így aztán a FIFA szponzora a Hyundai is, az UEFA-é a Nissan, a KIA és a Volkswagen, az Ázsiai Labdarúgó Szövetségé a Toyota és az Emirates, az angolé (FA) az Emirates, a franciáé (FFF) pedig a Volkswagen.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A topligák meghatározó csapatai között se szeri, se száma azoknak, amelyek erősen környezetszennyező tevékenységet folytató vállalatoktól kapnak pénzt szponzorizáció formájában: Bayern München (Qatar Airways, Audi), Borussia Dortmund (Opel), Liverpool (MG Motor), Manchester United (Chevrolet, Aeroflot), Manchester City (Etihad Airways, Nissan), Real Madrid (Emirates, Audi), Juventus (Jeep), Milan (Emirates), Paris-Saint-Germain (Qatar Airways, Renault) . Ezen együttesek mindegyike évi 100 millió eurót meghaladó összeget kap a szponzoroktól. Az Arsenalnak nem csupán a mezszponzora az Emirates, hanem az ágyúsok stadionjának az arab légitársaság a névadója is.

Az  már a groteszk határát súrolja, hogy autógyártó szponzora van a Nemzetközi Biatlon Szövetségnek, a BMW, a Nemzetközi Bob és Szánkó Szövetségnek, szintén a BMW, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetségnek, a Mecedes-Benz, a világ legnagyobb kerékpáros versenyeinek: Giro d’Italia – Toyota, Tour de France – Skoda, La Vuelta – Skoda és több orságos atlétikai szövetségnek.

(Nyitókép: Facebook/Manchester United)

Kapcsolódók

Kimaradt?