Az egyik legjobb befektetés: a pártszponzorálás

A pártok rendszerint megyei kiskirályaik közvetítése révén a vállalkozásoktól jutnak pénzhez a választások közötti időszakokban. Választási évben ugyan állami pénzbeli támogatást kapnak kampányukhoz – de ekkor is igénybe veszik a különféle cégek anyagi szolgáltatásait. Bukaresti lapok néhány szemléletes példát hoznak fel a „pártbefektetések” hatalmas haszonkulcsára.

A vállalkozások természetesen nem fizetnek rá pénzbeli adományaikra, bukaresti lapforrások szerint nem ritka dolog, hogy az általuk felajánlott pénz ezerötszázszorosát szerzik vissza, a legtöbb esetben állami megrendelések formájában. A pártokat pénzzel segítő cégek ráadásul nem is pártfüggők: minden alkalommal a hatalomra kerülő politikai alakulatokat támogatják.

Az 1989 után megalakult pártoki és kormányok mindegyike ezzel a módszerrel jutott pénzhez. Ennek ellenére, hivatalosan csak igen kevés olyan vállalatot lehet találni, amelyekről nyíltan tudni lehet, hogy pénzzel támogattak politikai tömörüléseket. A tavalyi esztendő tekintetében a Szociáldemokrata Párt például mindössze négy vállalati szponzort vallott be. E vállalatok nem egy esetben egy-egy politikus tulajdonában, vagy holdudvarában voltak, így pontosan tájékozódhattak a politikai széljárásról is.

Előrelátó cégek

Miután a jelentős állami vállalati támogatásban részesült demokrata liberálisoknak kényszerűen távozniuk kellett a hatalomból, a vállalati „rokonszenv” nyomban a Szociál-Liberális Szövetség felé fordult. Az „előrelátó” cégek – mind például botosani-i Victor Construct és Conrec kft – a pártszövetség esetében egyaránt fizettek mindkét fő politikai alakulatnak, a szociáldemokratáknak és a nemzeti liberálisoknak.

Igaz, a szociáldemokraták több pénzt kaptak, mind liberális kormányzási partnereik, ennek magyarázata viszont abban rejlik, hogy a Botoşani a szociáldemokraták kezében van. A Nemzeti Liberális Pártot viszont azért támogatták, mert a Botoşani megyei tanács állami szerződésekkel foglalkozó tagja, Florin Ţurcanu ehhez a párthoz tartozik; Ţurcanut egyébként bűnvádi dossziéban vádolnak csalással és a hamisított okirat tudatos felhasználásával.

A Victor Construct tulajdonosa az FC Botoşani labdarugó-csapatban is érdekelt Victor Mihalachi, aki 2012-ben még 50 ezer lejjel támogatta a demokrata liberálisokat. Nyomban a hatalomváltás követő hónapban azonban már 170 ezer lejt adott a szociál-liberálisoknak és külön 64 ezer lejt a szociáldemokratáknak. 2013-ban már a nemzeti liberálisokat részesítette előnyben: pártkasszájukba 30 ezer lejt fizetett be, míg a szociáldemokratáknak csak 15 ezer lejt adott. Mindennek fejében a Közfelvásárlási Elektronikai Rendszertől 2012-ben 13 szerződést kapott, 152 millió lej értékben, tavaly pedig 12 szerződést köthetett meg, ezek értéke 65 millió lej volt.

De a Victor Construct pártokba befektetett pénzéért cserében minisztériumokkal is előnyős szerződéseket köthetett. Tavalyelőtt 5,7 milliós lejes szerződést kapott az akkori, szociáldemokrata oktatási minisztertől, Ecaterina Andronescutól, az egészségügyi tárcával pedig a botoşani-i, suceavai, radauţi-i és Piatra Neamţ-i kórházak felújítására, az igazságügyi minisztériummal pedig a Kovászna és Neamţ megye törvényszék épületének restaurálására szerződött.

A mérgezett tej sem akadály

A botosani-i „aszfaltkirály”, Mihai Vrăjitoru cége, a Conrec kft. szociáldemokraták és a nemzeti liberálisok 20-20 ezer lejes szponzorizálásáért 2012-ben közel 28 millió lej, tavaly 11 millió lej értékben kötött állami szerződéseket, ezek értéke pedig az idei év első néhány hónapjában elérte a 240 ezer lejt.

Mihai Vrăjitoru korábban a Liberális-Demokrata Pártot, majd a demokrata liberálisokat támogatta. A megye több elöljárójával, pártvezetőjével egyébként komasági viszonyban van.

A Temes megyei Simultan vállalat csak a nagyobbik kormánypárthoz, a szociáldemokratákhoz maradt hű, ám ő sem járt rosszul, hiszen párttámogatásba befektetett összegét jóval túllépte a „kifli és tej” iskolai ellátási programból származó jövedelme, amely azt követően sem csökkent, hogy a vállalat neve is felmerült az aflatoxinos tej forgalmazása esetében.

Ez is érthető, hiszen a szociáldemokraták Temes megyei szervezetét nem más vezeti, mint Ilie Sârbu – Victor Ponta apósa. Igaz, idén a cég már szerződést veszített Szatmár megyében, de csak azért, mivel  az általa szállított tejtől 46 gyermek kórházba került. A Simultan kft azonban továbbra is szállít Hargita, Bihar, Hunyad, Arad, Temes, Krassó-Szörény, Dolj, Vâlcea és Teleorman megyébe, valamint Bukarest első és második kerületébe.

A vállalat tulajdonosa, Florin Herbai 2012-ben, a Szociál-Liberális Szövetség hatalomra kerülését követően némi kivételt is tett, és mindkét fő kormánypártot 100-100 ezer lejjel szponzorizálta. Megérte: a cég tavaly 22 állami szerződést köthetett meg, 190 millió lej értékben, szemben a 2012. évvel, amikor csupán 24 millió lejt szerződhetett az állammal.

A vállalat a legnagyobb üzletet azonban a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökséggel kötötte, amely 65 millió lej értében vásárolt tőle búzát; ezt az uniós segélyprogram keretében osztották el a hátrányos helyzetű lakosok között. A RJR International kft. tavaly 30 ezer lejjel támogatta a Nemzeti Liberális Pártot – cserében 10 millió lej értékben kapott állami szerződéseket.

A szociáldemokraták által beismert negyedik „pártszponzor” az Onyx One vállalat, amely annak ellenére járult hozzá csaknem 21 ezer lejjel a pártkasszához, hogy a pénzügyminisztérium kimutatása szerint veszteséges volt.

Ki jár rosszul?

A pártokat szponzoráló vállalatok valós számát senki sem ismeri, hiszen mindezt igyekszik titokban lefolytatni mindkét fél. A tárgyalások bizalmasan, titokban folynak. Annyi viszont világos: sem a szponzorok, sem a pártok nem járnak rosszul – utóbbiak már csak azért sem, mert „ildomos” az elnyert szerződésekből származó összegek 10-15 százalékát visszajuttatni a pártoknak.  A törvények megkerülésével, versenytárgyalások kiírása nélkül adott állami szerződésekkel legfeljebb „csak” az ország veszít, az adófizetők járnak pórul. Ez azonban a felek egyikét sem érdekli.

Kimaradt?