Hogy a gyerekek ne nélkülözzenek: olvasóinkkal közösen idén is feltöltjük a Szivárvány Ház éléskamráját

Szeptemberig volt elegendő az az étolajmennyiség, amit a Maszol olvasói tavaly decemberben adományoztak a magyarfülpösi Szivárvány Ház lakóinak. Ady István lelkész, a szórványkollégium alapítója és működtetője meghatódottan fogalmazta meg, ilyen mértékű felajánlásban sosem volt még részük: amikor a járványidőszak generálta kusza élethelyzetek, áremelkedések terhe alatt a kamrába pillantottak, „megnyugodtak, mert a jólelkű embereknek hála, volt, mihez nyúlniuk”. Hogy a hátrányos helyzetű kisgyermekek az elkövetkező évben se éhezzenek, arra kérjük olvasóinkat, adakozzanak, ha van rá lehetőségük. A Maszol kezdeményezésére a Marosvásárhelyi Rádió, az Erdélyi Magyar Televízió és a Fun FM rádió közösen idén is meghirdeti az adománygyűjtést: az élelmiszerttisztálkodó-, tisztító- és fertőtlenítőszereket tehát Csíkszeredában, Marosvásárhelyen és Kolozsváron is leadhatják.

Karnyújtásnyira vannak a szegénysorsok tőlünk, de önzőbbek lettünk, nem igazán nyújtjuk segítségre kezünket. Vagy struccok módjára homokba dugjuk a fejünket, ezért nem vesszük észre, mennyi a rászoruló körülöttünk, és milyen kevéssel is segíthetünk – magyarázta tavalyi riportunkban Ady István lelkész a társadalmi érzékenység hiányát. „Pedig ahol nincs szeretet, ott hidegebb a családi légkör, hidegebb a szoba és az étel is”, éppen ezért döntött úgy több mint 20 évvel ezelőtt, hogy megalapítja a magyar nyelvű oktatást Magyarfülpösön. Mint mondta, nem hagyhatta elkallódni a gyermekeket, hiszen, ha az emberek hittel és segíteni akarással fordulnának a román osztályokba kényszerült, esetenként hátrányos helyzetben élő magyar apróságok felé, az iskolák nem zárnának be, újabb magyar osztályok indulnának.

Szórványkollégiumukban olyan csemeték tanulnak, akiknek többsége a hétvégét hideg szobában, alkoholista szülők társaságában, nyomorban, nélkülözésben tölti, hétköznaponként viszont melegben, tisztaságban, könyvek között, finom ételek és készséges pedagógusok mellett sajátítja el ismereteit a világról, hogy amint felnő, kitörhessen a mélyszegénységből. A Maszol olvasói tavaly megkönnyítették ezeknek a gyermekeknek a sorsát: mint megtudtuk, a tartós élelmiszeradományok közül az étolaj szinte egy évig volt elegendő a szórványkollégium ebédjeihez, méghozzá úgy, hogy nyáron a hátrányos helyzetű gyermekek családjaihoz is kijártak a segítők, hogy meleg ételt csenjenek asztalaikra.

„Óriási segítség volt a járványhelyzetben, hogy a kamránk tele volt, legalább amiatt nem kellett aggodalmaskodnunk” – hálálkodott a református lelkész, aki töredelmesen ismerte be, idén talán még nagyobb szükség van az összefogásra, mint eddig bármikor, mert az üzemanyagárak, áram- és gázárak emelkedésével nehezen bírják tartani a tempót. Mivel adományokból tartják fenn magukat, nehézkes minden összeget előteremteniük, a gyermekeket azonban nem lenne szívük kiszolgáltatott helyzetükben magukra hagyni. A kollégium szobái telis-tele vannak kisdiákokkal, ezért reggelente és délutánonként fuvart biztosítanak azoknak az apróságoknak, akik magyarul szeretnének tanulni, azonban nem jutott hely számukra a bentlakásban. Noha mindezt készségesen teszik, az üzemanyagárak emelkedése ijesztő jövőképet sejtet.

Olvasóinkat arra kérjük, ha van lehetőségük, idén is töltsék fel a szórványkollégium éléskamráját, ezzel is tehermentesítve annak bentlakóit, pedagógusait. A gyerekcipőkettartós élelmiszerttisztálkodó-, tisztító- és fertőtlenítőszereket Csíkszeredában, Marosvásárhelyen és Kolozsváron is leadhatják.

  • Csíkszeredában Fun Fm Rádió székhelyén (Venczel József utca, 19.) hétköznaponként 10-17 óra között.
  • Marosvásárhelyen az Erdélyi Magyar Televízió székhelyén (Predeal utca 12.) hétköznaponként 10-17 óra között.
  • Kolozsváron Maszol szerkesztőségében (Șoimului (Marconi) utca 24/A) hétköznaponként 10-17 óra között.

Csaljunk mosolyt közösen a gyerekek arcára!

(Nyitókép forrása: Gábos Albin)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?