Magyarok Kenyere: Bihar megyében megkezdték a búzaadományok gyűjtését

Az aratási szezon beköszöntével ismét elindult a Magyarok Kenyere - Tizenöt millió búzaszem elnevezésű program, melyhez csatlakozva bárki felajánlhatja búzatermésének egy részét, amiből lisztet készítve segítik a szociális intézmények működését. Biharban sikertörténetté nőtte ki magát a kezdeményezés, hangzott el a szervezők csütörtöki sajtótájékoztatóján. 

Nagy Miklós, a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Bihar megyei szervezetének elnöke kiemelte: a partiumi falugazdász hálózat jól működik, a szakemberek dolgoznak, tartják a kapcsolatot a gazdákkal, szervezik a programokat és igyekeznek eljuttatni a friss információkat az érdekeltekhez. „Örülök annak, hogy egy ilyen jótékony munkát is elvégezhetünk, hogy együttesen gyűjtünk és ismét elindíthatjuk a Magyar Kenyere programot, és részese lehetünk ennek a sikeres kezdeményezésnek, melynek keretében gyermekotthonokat, szociális intézményeket és hátrányos helyzetű családokat tudtunk támogatni” – fogalmazott Nagy Miklós.

Nagy Miklós, Szabó Ödön és Huszár Antal | Fotó: Bihar megyei RMDSZ

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke ismertette, a Magyarok Kenyere – Tizenöt millió búzaszem elnevezésű program immár többéves hagyomány, amikor aratás környékén a gazdák felajánlják a búzatermés egy részét jótékonysági célra. Ennek van egy szimbolikus pillanata, amikor az anyaországból, illetve az egész Kárpát-medencéből érkező gazdákkal összeöntik a búzát, mondta az ügyvezető elnök.

Kiemelte, a tavalyi program nagyon nagy sikernek örvendett Bihar megyében, egészen pontosan 25 410 kilogramm lisztet sikerült őröltetni az adomány búzából, ami annyit jelentett, hogy „az elmúlt egy esztendőben valamennyi Bihar megyei magyar – de nem csak – szociális intézmény lisztszükségletét tudta fedezni”. A történelmi magyar egyházak valamennyi szociális intézménye kapott a támogatásból, és mindegyik annyit kapott, amennyit igényelt, jutott az állami szociális központoknak, valamint azon nagyváradi tanintézeteknek, ahol bentlakást működtetnek – közölte Szabó Ödön. Mindemellett olyan családokat is segíthettek a tavalyi felajánlásokból, ahol „nagyon jól fogott” az adomány.

Az idei esztendőben is hasonlóan készülnek, ezért megkérik az önkormányzati vezetőket, a falugazdászokat, hogy segítség a program lebonyolítását, hogy az adománygyűjtéssel legalább a tavalyi szintet tudják tartani: „egy újabb évre biztosítani tudjuk a Bihar megyei szociális intézményrendszernek lisztszükségletét”, mondta az ügyvezető elnök.

Huszár Antal, a Bihar megyei falugazdász hálózat koordinátora elsősorban megköszönte a gazdáknak a felajánlásokat és a program lebonyolítóinak a munkáját, majd hangsúlyozta: Bihar megyében a búzagyűjtő akció egy sikertörténetté nőtte ki magát. „Minden egyes búzaszem jó helyre került, jelentős segítséget jelentett egy gyermeknek vagy egy családnak, ezért arra kérjük a termelőket, idén is csatlakozzanak a kezdeményezéshez támogassák a jótékony célú gyűjtést” – fogalmazott a falugazdász hálózat Bihar megyei vezetője.

Valamennyi magyarlakta településen lehetőség van a felajánlások leadására. A gazdák kereshetik a települési vezetőket vagy a falugazdászokat, akik segítenek a búzagyűjtésben és az adomány eljuttatásában – mondta Huszár Antal.

Kimaradt?