banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Emberi komposztálást végez egy amerikai cég: baktériumok bontják le az elhunytakat

Washington államban 2019-ben engedélyezték a halál utáni komposztálást, mert ez az eljárás kevésbé szennyező, mint a hagyományos koporsós temetés vagy a hamvasztás. Decemberben hozzá is látott az első holttestek komposztálásához egy seattle-i cég, a Recompose: az acélból készült tárolókban egy hónap alatt bontják le az emberi holttestet, a folyamat végén a gyászolóknak kevesebb mint 1 köbméter biokomposztot adnak át, amivel szerettüket jelképesen visszahelyezhetik a földi lét körforgásába, írja a Qubit portál.

Katrina Spade kanadai aktivista már 2011 óta dolgozik a temetkezés környezetbarátabb megoldásain. Évekig tartó kutatás, adománygyűjtés és lobbizás után Spade cége megkezdte a működést, és decemberben komposztálóba kerültek az első holttestek.

A méhkaptárszerű tartályokban jelenleg tíz elhunyt lebomlása zajlik. A fehér acél tárolók hatszög alapú hasábokra emlékeztetnek, amelyekben az elhunyt testét faforgács, szalma és lucerna közé helyezik el,  a bomláshoz megfelelő hőmérsékletet és víztartalmat, valamint optimális szén-, oxigén- és nitrogénszintet biztosítanak. A lebontást baktériumok végzik, de néhányszor meg is kell forgatni a komposztanyagot egy erre a célra alkalmas eszközzel. A 30 napos bomlás után 2-4 hétig hagyják kiszáradni a komposztot, majd a körülbelül 0,74 köbméternyi anyagot átadják a családnak, vagy helyi ökológiai helyreállítási projekteket látnak el vele.

A cég állítása szerint valóban környezettudatos megoldás az elhunytak komposztálása, hiszen minden egyes így eltemetett holttest körülbelül 1 tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsát ki a hamvasztáshoz és a koporsós temetéshez képest. Philip Olson, a Virginia Tech technológiai etikával, azon belül a halállal foglalkozó tanára elmondta, a hamvasztás kifejezetten pazarló, mert a test tápanyagdús részeit szó szerint elégetik. Úgy véli, a komposztálás az élet fenntartását szolgálja, ami értékelendő a gyorsuló klímaváltozás és a termelékenység által meghatározott kultúra korában.

A komposztálás 5500 dollárba (megközelítőleg 22 150 ron) kerül személyenként, de további szállítási költségek adódhatnak. A hagyományos temetés az Egyesült Államokban átlagosan 7-12 ezer dollárba kerül minden költséggel együtt, míg a hamvasztásért 6-7 ezer dollár szoktak fizetni. 

A Recompose-ban havonta egyelőre tíz elhunyt komposztálását tudják vállalni, de az év végéig 40 tartályra növelik a kapacitást a tervek szerint. Az eljárásra elsősorban a nyugati parti államok nyitottak, a közeljövőben Kaliforniában és Oregonban engedélyezhetik, de Coloradóban is van erre remény.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Spade ötletére más helyi cégek is ráharaptak, a Herland Forest egyelőre egy tartállyal dolgozik, a Return Home pedig áprilisban készül egy nagyobb komposztáló megnyitására. A Recompose egyáltalán nem bánja a versenytársakat, hiszen a Recompose önmagában nem tudja befolyásolni a klímaváltozás végbemenetelét.

(Nyitókép forrása: Recompose Facebook-oldala)

Kapcsolódók

Kimaradt?