Komposzt Napot tartottak Csíkszeredában

Előadásokkal, kötetlen beszélgetésekkel és komposztláda építéssel színesített tematikus napot szerveztek Csíkszeredában szombaton. A rendezvénnyel a komposztálás fontosságára, a háztartásokban keletkező hulladékmennyiség csökkentésének jelentőségére és az avarégetés negatív hatásaira kívánta felhívni a figyelmet a szervező Határátlépők csapata, valamint Rusz-Ajtony Eszter ötletgazda és programfelelős.

A napot Szilveszter Szabolcs komposztálásról szóló előadása indította, majd számos, témához kapcsolódó kérdés után az Eco-Csík Térségi Hulladékgazdálkodó Vállalat képviseletében Korona Bernadett ismertette a cég álláspontját. Részt vett az eseményen a Nullka webáruház részéről Elekes Gabriella és Elekes István, akik a hulladékmentességre törekvő életvitelről meséltek. A résztvevőknek lehetőségük volt kötetlen beszélgetésekre is, megoszthatták egymással gondolataikat, tapasztalataikat a komposztálás témakörében.

A Komposzt Nap az elmélet mellett a gyakorlatra is adott lehetőséget: a résztvevők építettek és falevéllel, ágakkal, istállótrágyával megtöltöttek egy komposztáló ládát. Az egyszerűen elkészíthető láda segítségével,házi komposztálással jelentősen csökkenthető a háztartásokból kikerülő hulladék mennyisége, ugyanakkor a rendkívül káros avarégetés helyett is környezetbarát megoldás. Az eseményen jelen volt a közelmúltban alakult Komposzt Expressz csapata is, akik hétről hétre gyűjtik Csíkszeredában a városi lakásokban összegyűjtött komposztálható hulladékot.

„A komposztálás témaköre még nem lerágott csont, a tervek szerint tavasszal új témákat érintve lesz még hasonló tematikus nap" – ígérték a szervezők a sikeres első csíkszeredai Komposzt Nap végén.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?