Adóemelésekre készülnek Nagyváradon: drágulhat a kikapcsolódás és a temetkezés is

A nagyváradi polgármesteri hivatal internetes oldalán közzétették azt a vitaanyagot, amely a jövő évi adók és illetékek megállapításáról szól. Ebből kiderül, egyes esetekben jelentős emeléseket tervez a városvezetőség, például az önkormányzat tulajdonában lévő élményfürdő vagy az állatkert belépőit illetően, de a köztemetőben alkalmazott díjszabást is nagymértékben emelnék.

A jövő évi nagyváradi helyi adókról és illetékekről a lakossági visszajelzések alapján állítják majd össze a tanács elé terjesztendő végső változatot, tudatta a városháza sajtóosztálya a vitaanyag közzétételekor. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a polgármesteri hivatal csak finomhangolásokat szokott végezni az egyszer már közzétett büdzsétervezeteken, a lakossági észrevételek vagy civil kezdeményezések révén beérkező javaslatok rendszerint kimaradnak belőle.

Csak az inflációt követő emeléssel értenek egyet

A visszajelzések beküldésének november 2-án járt le a határideje. Szabó József, az RMDSZ nagyváradi képviselőcsoportjának vezetője a Maszolnak elmondta, a közzétett vitaanyagban szereplő adó- és illetékemeléssel, illetve a belépőjegyek drágításával nem értenek egyet a mostani helyzetben, amikor ennek az ügynek gazdasági és egészségügyi vonzata is van a koronavírus-járvány miatt.

 A nagyváradi RMDSZ azt kérte a hétfőn délután iktatott beadványában, hogy a helyi, országos és nemzetközi helyzetet figyelembe véve ne csak 2021-ben, hanem a következő két évben egyáltalán ne számoljon a városvezetőség adó- és illetékemeléssel. Szabó József ugyanakkor elmondta, az egyetlen előterjesztés, amit kénytelenek elfogadni, az az éves infláció mértékével történő kötelező emelés, ugyanis ezt a kiigazítást a törvény előírja.

Jelenleg 3,8 százalék az inflációs ráta, a közzétett anyagban viszont az önkormányzat tulajdonában lévő vállalatok szolgáltatásaiért ennek a többszöröse a javasolt drágítás, amit a nagyváradi RMDSZ nem tart elfogadhatónak. A hónap végére kiderül, hogy beépítik-e a javaslatot a tervezetbe, mondta Szabó József frakcióvezető.

Az RMDSZ kedden délelőtt állásfoglalást is közzétett a témában. Mint írják, „Románia kormányfője a napokban fontosnak tartotta kiemelni azt, hogy a 2021-es esztendőre a kormány hatáskörébe tartozó adók és illetékek nem fognak növekedni, véleménye szerint ez a jelenlegi helyzetben nem vállalható intézkedés. Ezt levezetve a helyi szintekre, mi is úgy gondoljuk, hogy az adók és az illetékek emelésének most nincs itt az ideje Nagyváradon sem!”

A Szabó József frakcióvezető és a további három tanácstag, Pető Dalma, Kádár Hunor és Hunyadi István által aláírt dokumentumban ezeken felül azt kérik, hogy „azoknak a személyeknek az esetében, akik a vészhelyzet ideje alatt, önhibájukon kívül veszítették el a munkahelyüket, engedjék el a büntetőkamatot abban az esetben, ha nem tudja kifizetni időben helyi adóját”.

A kikapcsolódás, de a temetkezés is drágulna

A korábban közzétett vitaanyagból kiderül, a köztemetőben van olyan szolgáltatás, amelynek az árát egyenesen megkétszereznék (például a sírok feltöltését), de számos más esetben is nagyon jelentős a drágítás, például a személygépkocsival érkező  látogatók havi bérletének árát 114 százalékkal, 70 lejről 150 lejre növelnék, de 67 százalékkal nő a hűtőkamra igénybevételének a díja is.

A szórakozás, kikapcsolódás is lényegesen többe kerülne Nagyváradon a tervezet szerint. A Nagyvárad-Őssiben működő városi termálstrandon átlagosan 11 és 50 százalékkal drágítanak, a belépőjegy például 18 lejről 20-ra nő, de a 25 belépésre feljogosító, 60 napig érvényes felnőtt bérletért az eddigi 210 lej helyett 300 lejt kell majd kifizetni.

A Nymphaea élményfürdőbe is többe kerül majd a bejutás. A felnőtt napijegy árát 60-ról 70 lejre emelnék, ami 17 százalékos árnövekedést jelent, de 20 százalékkal növelnék a tíz belépésre érvényes bérletek árát is. A spa részlegen további 25 és 150 százalékos drágítást javasolnak. Az állatkertben szintén 11 és 33 százalékos áremelést terveznek a jövő évre. A felnőtt belépőjegy 18 helyet 20 lejbe kerül majd, a gyermekeknek, a nyugdíjasoknak és a fogyatékkal élőknek pedig 10 lejt kell fizetniük az eddigi 9 helyett. Nagyobb mértékben drágítanák a felnőtt bérletet (25 százalékkal, 160-ról 200 lejre) vagy például a pónilovaglás díját (33 százalékkal).

(Címlapkép: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?