Alapítójáról elnevezett kápolnát épít a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Nagyváradon

A nagyváradi önkormányzattól bérelt telken építhet ravatalozó kápolnát a Királyhágómelléki Református Egyházkerület. A váradi köztemetőben az egyház részére történő hosszú távú bérbe adásról legutóbbi ülésén döntött a bihari megyeszékhely képviselőtestülete.

A nagyváradi helyi tanács döntése értelmében a Rulikowski köztemetőben 300 négyzetméternyi telket 20 esztendőre, négyzetméterenkénti 19,6 lejes évi bérleti díj ellenében adnak bérbe a Királyhágómelléki Református Egyházkerületnek, hogy azon egy ravatalozó kápolnát építtessen.

Farkas Zsolt, az egyházkerület közigazgatási ügyosztályának munkatársa a Maszolnak elmondta, azért tartják szükségesnek egy új ravatalozó építését, mivel az eddig használt kápolnák a temetői főútvonalak mellett, nagyon forgalmas helyen vannak, ezért a temetési szertartásokat rendszeresen megzavarja úton zajló forgalom, szinte lehetetlenné téve a végső tiszteletadás kegyeletteljes lebonyolítását.

Mindemellett a 2021-es esztendő a Királyhágómelléki Református Egyházkerület életében fontos mérföldkövet jelent, ugyanis 100 éves megalakulásukat ünnepelhetik.

„Az, hogy ma erről beszélhetünk, az Úristen után köszönhető azoknak az embereknek, akik sokat dolgoztak és vállalták az üldöztetéseket is az elmúlt időszakban. Mindenképpen hálaadással tekintünk Sulyok István püspök egyházkerületet alapító szolgálatára, amely a kor lehetőségeihez viszonyítva hatalmas teljesítménynek számít még a mai napokban is. Személyéhez kötődően sok eseményt tervezünk, járványhelyzettől függően minél többet szeretnénk megvalósítani, többek között egy Sulyok Istvánról elnevezett temetői kápolna építését” – tudatta Farkas Zsolt.

Az egyházkerület munkatársa elmondta, mind a Rulikowski temető, mind a nagyváradi önkormányzat vezetőinek támogatását élvezik ebben a projektben. Immár kikérték az urbanisztikai jóváhagyást, jelen pillanatban pedig az építkezéshez szükséges engedélyezési dokumentációt készítik elő.

„Méltó, hogy abban a temetőben, ahol az egyházkerület alapító püspökeinek földi hamvai nyugszanak, kápolnát építhessünk, másfelől a nagyváradi Rulikowski temetőben nincs a református egyháznak kápolnája és sokszor ez elég méltatlan körülményeket eredményez” – magyarázta a Maszol megkeresésére Farkas Zsolt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?