banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Egy mesterséges „esőgenerátor”, a felhőetetés okozhatta a dubaji katasztrófát?

Furcsa elmélet terjed az interneten: a Dubajban és az Arab-félsziget többi részén káoszt okozó heves esőzést emberi beavatkozásnak tulajdonítják. Egyesek úgy vélik, hogy a felhőetetésnek nevezett eljárás váltotta ki a szélsőséges időjárást, amely több ember életébe is került.

Ahogy azt korábban megírtuk, özönvízszerű eső zúdult Ománra és az Egyesült Arab Emírségekre. A víz autókat, épületeket mosott el, a szélsésőges időjárás okozta körülményeknek pedig több halálos áldozata is volt. Az interneten már emberi beavatkozásnak tulajdonítják a katasztrófát, egész pontosan a felhőetetés (cloud seeding) nevű eljárásnak.

A felhőetetés módszerét már évek óta alkalmazzák az Egyesült Arab Emírségekben. Mivel Dubaj partvidéken fekszik, és rendkívül száraz (az éves esőmennyiség átlagosan 100 mm alatt van, leginkább időszakos felhőszakadások fordulnak elő), ezzel a technológiával igyekeznek kezelni a területen állandó problémát okozó vízhiányt.

Az eljárás lényege, hogy repülőkből apró részecskéket – például a jégkármérséklő rendszerekben is alkalmazott ezüst-jodidot – juttatnak a felhőkbe. A vízgőz ezáltal könnyebben lecsapódhat, és alakulhat esővé – magyarázta a BBC.

A BBC szerint a heves esőzést megelőző napokban ilyen repülőket vetettek be az országban. Ugyan a felhőetetés időpontjait nem tudták pontosan ellenőrizni, szakértők egybehangzó véleménye szerint ha valóban történt is ilyen a felhőszakadást megelőzően, akkor is félrevezető ennek tulajdonítani az egészet. Az időjárási modellek már jóval előre jelezték, hogy mi várható, ha pedig az eljárásnak volt is hatása a történésekre, az elenyésző mértékű. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?