Kiss Olivér kalandjai: kolozsvári újságíró a dubaji katasztrófahelyzetben

Amint a Maszolon megírtuk, özönvízszerű eső zúdult az Egyesült Arab Emírségek egyes területeire, köztük Dubajra is, ahol jelentős villámárvizek alakultak ki. Megbénult a közlekedés, a vihar miatt a világ legnagyobb repülőterének forgalmát is leállították egy időre. Két olvasónk ebben a cikkünkben már beszámolt arról, hogy min ment keresztül, de éppen Dubajban tartózkodott a kolozsvári Kiss Olivér, a Szabadság napilap munkatársa, akit az ítéletidő közepette átélt félelmetes kalandjáról kérdeztünk.

„Szerencsére, hogy csupán egy 40 literes hátizsákkal utaztam, így az apokaliptikus időjárás közben gyorsan ki tudtam szállni az egyik dubaji autójából (már az is rendkívül ritka, hogy valaki ilyen emberrel találkozik), aki a vendéglátóim tömbháza elől vett fel és vitt el az első metrómegállóig. A férfi nemrég hasonló helyzetben volt valahol, ahol ítéletidő tombolt, és átérezte a helyzetet” – mondta a Maszolnak Kiss Olivér kolozsvári újságíró, a Szabadság napilap munkatársa, aki éppen Dubajban járt, amikor kitört az ítéletidő.

Közzétette: Olivér Kiss – 2024. április 16., kedd

Kiss Olivér elmondta, a dubaji férfi annak ellenére vállalta a szállítását, hogy a kocsiban ott ült vele a három gyermeke is. „Taxit képtelenség volt találni. A dubaji férfi azonban az ítéletidő ellenére.) segített rajtam, miközben tetőszerkezetek részei váltak le s csapódtak be az üzletek üvegkirakatába stb. Amikor az egyik üzlet bejáratánál kitett – a járdára húzott fel, elgörbítve néhány műanyag oszlopocskát –, halkan az mondta: innen el lehet jutni a felfüggesztett metróhoz, de ha nem sikerül, akkor legalább több napra biztosított az étel…”

A kolozsvári újságíró elmondta, az üzlettől szinte térdig vízben és „természetesen bőrig ázva” sikerült eljutnia a metrómegállóig betört vitrinek, ijedt emberek között. „Szerencsére a híresztelések ellenére működött a távvezérlésű metró, így eljutottam az Ibn Battuta elnevezésű bevásárlóközponthoz, ahonnan a Dubajt az Abu Dhabi-i repülőtérrel összekötő expressz busz indult. Itt bepánikolt emberek, leszakadt tetőszerkezetek, betört ablakok és az Abu Dhabi-i repülőtérre minden áron kijutni vágyó mindenféle nemzetiségű emberek fogadtak” – folytatja elbeszélését. Hozzátette, az időjárás miatt „valamennyi buszjáratot töröltek, mint kiderült, azért, mert a nagyon rövid időn belül lezúduló csapadék miatt az autópálya több szakaszon teljesen víz alá került, lehetetlenné téve a közlekedést”.

Közzétette: Olivér Kiss – 2024. április 16., kedd

„Adott pillanatban valaki elkiáltotta magát: »bus Abu Dhabi«. Közelharc kezdődött: egy sofőr bevállalja az utat. Az emberek kezében amerikai dollár, euró és dínár jelent meg. Sikerült utazási kártyát vásárolnom, de nem éppen keresztény eszközökkel feljutottam a buszra” – magyarázta Kiss Olivér. „Igen ám, de ez nem a reptérre, hanem Abu Dhabi központi autóbusztermináljára sietett. A muszlim sofőrt ezúttal etikus módszerrel sikerült meggyőznöm, hogy a repülőtér közelében tegyen ki, hisz éppen amellett haladtunk el. Egy azeri nő is velem tartott, ám egyikünknél sem volt helyi pénz. A bagladesi taxisofőr csak 40 dirhamot, azaz 50 lejnek megfelelő összeget kért a fuvarért, ám nem volt lehetőség kártyás fizetésre. Sebaj, mondta, megállunk egy töltőállomásoknál, s fizetem az üzemanyagot. Persze, hogy a benzinkútnál nem volt villanyáram...” – magyarázza kalandját az újságíró. Végül adott neki 20 amerikai dollárt, „s boldogan letett az Abu Dhabi-i repülőtérnél, ahol gépre ültem, s hajnali négykor már Budapesten voltam” – zárta nem mindennapi beszámolóját Kiss Olivér.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?