Nemzetközi színtéren is láthatókká váltak Románia fenntartható fejlődésben elért eredményei

A világ kormányzatainak képviselői február 12–14. között egyeztettek a jövő fejlődési irányvonalairól, 2030 közeledtével pedig felvázolták az ezt követő teendőket is a Dubajban megtartott csúcstalálkozón (World Governments Summit). Borbély László államtanácsos, a romániai Fenntartható Fejlődés Főosztály vezetője a hazai küldöttség tagjaként az eseményen a fenntarthatóság romániai eredményeit ismertette és részt vett egy sor olyan beszélgetésen és találkozón, amelyen a világ fejlett és fejlődő országainak közszférában alkalmazott innovatív modelljeit mutatták be.

A World Governments Summit első napjának miniszteri kerekasztal-beszélgetésén a kormányzatok képviselői arról tárgyaltak, hogy az ENSZ fenntarthatósági dokumentumát, az Agenda 2030-at a továbbiakban a felzárkóztatás, a megosztott felelősségek, a pontos célok és realista jövőkép elvére kell alapozni. Ebben a keretben mutatta be Borbély László államtanácsos a fenntartható fejlődési célkitűzések romániai kormányzati koordinációját, amelyet a Fenntartható Fejlődés Főosztály végez, továbbá a szaktárcákkal való együttműködést, illetve azt a szakértői hálózatot, amely a kompetencialapú fejlesztésnek és a fenntartható fejlődési szakértők képzésének kedvez, tudatta a főosztály sajtóközleményében.

Fotók forrása. Fenntartható Fejlődési Főosztály

A Fenntartható Fejlődés Főosztály vezetője meghívott felszólalója volt annak a fórumnak, amelyet SDGs in Action (Fenntartható fejlődési célkitűzések a gyakorlatban) címmel a csúcstalálkozó második napján tartottak, és amelyen arról beszélt, hogy a közintézményi intézkedések és a társadalom mentalitásváltása egyformán fontos lépések. „2018-ban országos fenntartható fejlődési stratégiát dolgoztunk ki, mára pedig már szakértői hálózatunk is van, a közigazgatásban munkacsoportok, továbbá konzultatív testületek, amelyek összehozzák mindazokat, akik a fenntartható fejlődési célkitűzések gyakorlatba ültetéséért felelnek” – mutatta be Borbély László a hazai eredményeket a jelenlévő minisztereknek, ENSZ-tisztségviselőknek és gazdasági szakértőknek, továbbá azt javasolta a fórum résztvevőinek, hogy készüljön pontos felmérés az Agenda 2030 teljesítményeiről, hogy be lehessen azonosítani a fenntartható fejlődés azon kulcsterületeit, amelyeken jelentősebb politikai támogatottságra van szükség a sikerhez.

„Örömömre szolgál, hogy Romániának világszinten is alkalma van beleszólni a fenntartható fejlődés alakulásába, hogy meghívást kapunk ilyen jellegű fontos eseményekre, amelyeken széles láthatóságot biztosíthatunk mindazoknak a cselekvéseknek és intézkedéseknek, amelyeket ezen a szakterületen foganatosítunk az országban. További erőfeszítéseket kell tennünk, hogy Románia megőrizze regionális irányadó szerepét a fenntartható fejlődés és az Agenda 2030 vonatkozásában” – jelentette ki a Fenntartható Fejlődés Főosztály vezetője a dubaji eseményen való részvételről.

A World Governments Summit idején Borbély László államtanácsos Mircea Abrudean kormányfőtitkár, a kormányzati csúcs romániai küldöttsége vezetőjének társaságában vett részt kétoldalú találkozón Ulvi Mehdiyevvel, az azerbajdzsáni Közszolgáltatások és Társadalmi Innováció Állami Ügynökségének vezetőjével. „Ez az azeri ügynökség létrehozta a nemzetközi szinten is elismert ASAN Szolgálatot, amely átlátható és biztonságos közszolgáltatásokat nyújt a fejlett technológiák felhasználásával. A szolgálat csaknem 400 különböző szolgáltatást kínál a polgároknak, mi pedig abban vagyunk érdekeltek, hogy ezt a tudást a hazai közszolgáltatások digitalizálási folyamatában felhasználjuk a fenntarthatóság irányába tett fontos lépésként” – emelte ki az államtanácsos a kétoldalú találkozót követően.  

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?