Katasztrófaállapot Dubajban: így élték meg az özönvízszerű áradást az erdélyi magyar turisták

Özönvízszerű eső zúdult Ománra és az Egyesült Arab Emírségekre. Méregdrága autókat, luxusüzleteket mosott el a víz. Ománban legkevesebb 18-an életüket veszítették, a keddi jelentések szerint közülük legalább tíz gyermek volt. A heves esőzések apokaliptikus jeleneteket okoztak a Dubajban, az Egyesült Arab Emírségek egyes részein súlyos áradásokat okoztak. Rengeteg kétségbeesett család várakozik a világ egyik legnagyobb repülőterén, a földön alszanak, mivel járataikat törölték – írja az Origo. A Maszol olvasói személyes tapasztalaikat is megosztották.

Heves esőzések és hirtelen áradások söpörték le az Öböl-térség egyes részeit, legalább 18 ember halálát okozva Ománban és közlekedési fennakadásokat okozva az Egyesült Arab Emírségekben.

Fotók: Agerpres/EPA

A heves esőzések miatt a kormány szabadnapot rendelt el a köz- és a magánszektorban dolgozó adminisztratív dolgozók számára több tartományban, míg az ország más részein távmunkát javasoltak. Arra is felszólították a lakosságot, hogy vonuljanak óvóhelyre, ha úgy érzik, veszélyben vannak, vagy a hatóságok erre kérik őket.

Ománban a kedden bejelentett 18 halott közül legalább tíz iskolás gyerek volt.

Négy gyereket és a busz sofőrjét a polgári védelem munkatársainak sikerült kimenteni – írja a The New Arab alapján az Origo. Az Országos Katasztrófavédelmi Bizottság tájékoztatása szerint a mentőcsapatok további eltűnt személyek után kutatnak.

Eközben heves esőzések sújtották kedden az Ománnal szomszédos Egyesült Arab Emírségeket is, elöntve a főbb autópályák egyes részeit.

Elhagyatott járművek sokasága van az utakon Dubajban. A heves szél megzavarta a dubaji légiközlekedést is, a világ egyik legnagyobb repülőterének járatai nagy részét törölték, emberek ezrei rekedtek a légikikötőben. A várakozók a földön fekve alszanak és várják, hogy tovább utazhassanak.

Az iskolák nagy részét országszerte bezárták. A hatóságok tartálykocsikat küldtek az utcákra és az autópályákra, hogy elszívják a vizet.

Ezt írták olvasóink a katasztrófáról

„Nekünk a Pálma-szigeteken az Atlantisnál vált kilátástalanná a helyzet. Arra lettünk figyelmesek, hogy minden üzletből ömlött kifele a víz. Az elején még viccelődtünk, de nemsokára eléggé kaotikussá vált a helyzet, amint észleltük, hogy semmilyen formában nem tudunk eljutni a 30 kilométerre található hotelünkhöz. A metró fél úton megállt, az utasokat a sínekre szállították le. A taxisok nem vállalták az alacsony autóikkal a vízbe való behajtást. Egyetlen opciónk a stoppolás volt. Átmásztunk az autópályára, majd próbáltunk terepjárókat, magasabb autókat kérlelni, hogy vigyenek biztonságba. Sokan nem merték bevállalni az ablakig érő vízben az autózást, de néhányan 500 euróért kockáztattak. Ez volt a mi szerencsenk is, hogy volt nálunk nemi készpénz, így a 2 órakor kezdődő kalandunk végül éjjelre befejeződött és biztonságba kerültünk” – írta portálunknak a Maszol egyik olvasója, Laczkó Sándor, aki éppen Dubajban tartózkodott, amikor lecsapott az ítéletidő.

Egy másik követőnk, Beke Tímea azt írta a Maszolnak: „Egy helyi család menekített el a hotelbe, az utcák tele voltak emberekkel, leállt minden közlekedés, a taxik se működtek, nem mertek járni, mert az alacsony személyautók elakadtak a vízben. Egy szafari cég alkalmazottja jött a feleségével, akik a szolgálati autójukkal el tudtak hozni. A 150 kilométert 3 óra alatt tettük meg.”

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?