Az elmúlt évben minden nap megdőlt az óceánok hőmérsékleti rekordja

A világ óceánjainak hőmérsékleti rekordja minden egyes nap megdőlt az elmúlt egy évben. A probléma jelentős részét az embei tevékenység okozza, de szerepe van benne az El Niño hatásának is.

Az éghajlatváltozás hatására a világ óceánjai az elmúlt évben minden egyes nap hőmérsékleti rekordot döntöttek – derül ki a BBC elemzéséből. A helyzetért a bolygó forrósodását okozó gázok a fő felelősek, de egy természetes időjárási jelenség, az El Niño is hozzájárult a világ vizeinek felmelegedéséhez.

A világ óceánjai évtizedek óta segítik a klímaváltozás elleni küzdelmet, hiszen nemcsak az ember által termelt szén-dioxid mintegy negyedét nyelik el, hanem a felesleges hő 90%-át is elszívják. Az elmúlt évben azonban az óceánok az eddigi legaggasztóbb jelet mutatták arra, hogy nehezen bírják a terhelést, és a tengerek felszíne különösen érzi a hőséget.

Forrás: Case Western Reserve University

Tavaly márciustól az óceánok felszíni átlaghőmérséklete egyre inkább a hosszú távú normális értékek fölé emelkedett, és augusztusban új rekordot ért el. Azóta se jött enyhülés, az adatok szerint idén februárban és márciusban a tenger felszíne a 21,09 Celsius-fokos napi átlagot is elérte. Az adatok azt is megerősítették, hogy a múlt hónap volt az eddigi legmelegebb április a levegő hőmérsékletét tekintve is, így a hónapspecifikus rekordok sorozata 11-re bővült.

Az ember okozta óceánfelmelegedés jelentős hatással van a vizek élővilágára, és egy nemrégiben készült tanulmány szerint még a tengerek hőmérsékletének évszakos ciklusát is eltolhatja. A közelmúltbeli felmelegedés talán legjelentősebb következménye a korallok tömeges kifehéredése volt világszerte. Ezek a kulcsfontosságú óceáni táplálkozóhelyek kifehérednek és elpusztulnak, mert a víz, amelyben élnek, túlságosan felmelegszik. Az óceáni ökoszisztéma ezen elemei az tengeri fajok mintegy negyedének adnak otthont, így a tömeges pusztulás más fajok életébe is kerülhet.

Forrás: Northwestern University

A szokatlanul meleg tengerek a leghidegebb kontinens jellegzetes madarait, a császárpingvineket is megviselték. Volt már példa arra, hogy a jég még azelőtt beomlott, hogy a császárpingvin-fiókák kellően nagyok és erősek lettek volna, így tömeges fulladásra voltak ítélve. Az Egyesült Királyságban az emelkedő hőmérséklet hatására számos élőlény teljesen eltűnt a tengerparti területekről – például néhány pajor faj. „Az éghajlatváltozással az a probléma, hogy túl gyorsan történik ahhoz, hogy az evolúció felzárkózzon hozzá” – fogalmazott Dr. Nova Mieszkowska tengerbiológus a Liverpooli Egyetemről.

Az emberi tevékenység mellett egy időjárási jelenség, az El Niño is hatással volt a tengerek drasztikus hőmérséknövekedésére. Az El Niño hatására a Csendes-óceán felszínére melegebb vizek érkeznek. A jelenség 2023 júniusában indult be – egy hosszabb, hűvösebb La Niña-időszakot követően –, és decemberben érte el csúcspontját.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?