banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Komoly vízhiánnyal néz szembe Mexikóváros

Mexikóváros komoly vízhiánnyal néz szembe, és a város nagy része hamarosan kiszáradhat a Live Science szerint. A metropoliszban és környékén mintegy 22 millió lakos érintett, és 2024 eleje óta aszály sújtja a területet. A hatóságok a takarékoskodás érdekében már korlátozták a vízhez való hozzáférést bizonyos területeken.

Több tényező együttesen fenyegeti Mexikóváros vízellátását, beleértve a csökkenő csapadékmennyiséget, a megnövekedett hőmérsékletet, a szivárgó infrastruktúrát és a városi terjeszkedést. Szakértők szerint a szabadon hozzáférhető vízszolgáltatás teljes összeomlása már csak néhány hónapra van.

Mexikóváros vízkészletének nagyjából 60 százaléka egy föld alatti tározóból származik, a maradék pedig külső forrásokból érkezik. Azonban a víztartó réteget túlhasználták, és ennek eredményeként a talaj évente mintegy 51 centimétert süllyed 1950 óta.

Fotó: Unsplash

Jorge Alberto Arriaga, a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem munkatársa elmondta: „Kétszer olyan gyorsan használjuk el a vizet, mint ahogy a víztartó réteg regenerálódik. Ez károkat okoz az infrastruktúrában, és hatással van a vízrendszerre, valamint talajsüllyedést okoz.”

A szivattyúzott víz emellett hajlamos a szivárgásra, és a szállítás során 40 százaléka elveszik. Mivel a korábbi vízáteresztő talajt betonnal borították, a víz nem tud visszaszivárogni a mélybe.

A város földrajzi elhelyezkedése és történelme is súlyosbítja a helyzetet. Mexikóváros eredetileg az azték Tenochtitlán városának helyén épült, a Texcoco-tó egyik szigetén. A spanyolok elfoglalása után lerombolták a várost, és a tavat lecsapolták, így egy olyan települést hoztak létre, amely sebezhető a földrengések és a szárazságok szempontjából.

Az éghajlati változás miatt az aszályok hosszabbak és súlyosabbak lettek, és az idei évben az El Niño is ront a helyzeten. A döntéshozók javítanák a szennyvízkezelést és új kutakat ásnának a vízhiány leküzdése érdekében, de arról megoszlanak a vélemények, hogy ezek elegendőek lesznek-e. A monszunszezon csak májusban vagy júniusban várható, addigra pedig nem jósolnak jelentős csapadékot.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?