A BBTE kutatói hiánypótló internetes platformot dolgoztak ki a serdülőkori depresszió és szorongás leküzdéséért

A BBTE Klinikai Pszichológia és Pszichoterápia Intézetének két kutatója, dr. Anca Dobrean és dr. Costina-Ruxandra Păsărelu a svéd Karolinska Intézet, valamint a kolozsvári Iuliu Hațieganu Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem munkatársaival együttműködve fejlesztette ki azt a hiánypótló internetes platformot, mely depresszióval és szorongással küzdő serdülőkorúak számára kínál transzdiagnosztikus, racionális-emotív viselkedésterápiát, közölte a BBTE sajtóirodája.

A szorongásos és depressziós zavarok a serdülő korosztályban igen elterjedtek, a depresszió előfordulása a pubertáskorúak körében 7,7–15,9% körülire becsülhető. A tinédzsereknél a két rendellenesség gyakran együttesen jelentkezik, ami fokozza a tünetek súlyosságát, növeli az öngyilkossági kísérletek valószínűségét, valamint a kezelésekre adott rosszabb válaszreakciót eredményez. A rendellenesség-specifikus megközelítések nem veszik figyelembe azt a tényt, hogy a depresszív zavarokkal küzdő gyermekek és serdülők akár 82%-a szorongásos rendellenességben is szenved.

A transzdiagnosztikus kezelések ezzel szemben olyan beavatkozások, amelyek egyidejűleg több társbetegséget céloznak meg, szem előtt tartva a rendellenességek közös mechanizmusait. A racionális-emotív viselkedésterápia jól megvalósítható transzdiagnosztikus beavatkozásként, hiszen a racionális meggyőződések központi szerepet játszanak abban, hogy a diszfunkcionális érzelmeket miként változtatjuk funkcionális érzelmekké, illetve a maladaptív viselkedést hogyan alakítjuk adaptív viselkedéssé. Mindeddig azonban nem dolgoztak ki a racionális-emotív viselkedésterápia elméletén alapuló, interneten keresztül nyújtott beavatkozást a serdülőkori depressziós és szorongásos tünetek enyhítésére.

A BBTE-s pszichológusok irányításával létrehozott platform négy irányelvet foglal magában: 1. funkcionális és diszfunkcionális érzelmek megkülönböztetése; 2. irracionális meggyőződések azonosítása; 3 az irracionális meggyőződések racionális meggyőződésekkel való felváltása; 4. a maladaptív viselkedések csökkentése.

A beavatkozás kilenc modulból épül fel, ezek mindenike magában foglalja az adott modul céljainak bemutatását, a pszichoedukatív tartalmak részletes ismertetését, a modul során tanultak összegzését, a házi feladatot, valamint a jutalmat.

A kutatásban 12 és 17 év közötti, román anyanyelvű, szorongásos és/vagy depressziós rendellenességgel küszködő fiatalkorúak vettek részt. A szigorú kritériumrendszer alapján kiválasztott 15 résztvevő hat hétig használta a platformot, a beavatkozást megelőzően, illetve azt követően is kérdőívet töltöttek ki a szorongásos és/vagy depressziós tünetek súlyosságáról, valamint a negatív gondolkodási mintákról.

Az eredmények azt mutatják, hogy a beavatkozás jelentősen csökkentette a serdülők szorongásos és depresszív tüneteit. A beavatkozással való elégedettség magasnak bizonyult, a programot felhasználóbarátnak és hasznosnak ítélték a résztvevők. A negatív gondolkodási minták (negatív automatikus gondolatok, valamint irracionális meggyőződések) jelentősen csökkentek a beavatkozás révén. Az internetes platform létrehozása és tesztelése úttörő eredménynek számít, hosszú távon ugyanis egy meglehetősen sérülékeny célcsoport számára biztosíthat széleskörű hozzáférést napjaink egyik legelismertebb terápiás beavatkozásához.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?